Az éjszaka, amikor a múzeumok életre kelnek

Június 24-én éjjel a múzeumok ismét kitárják kapuikat, hogy szórakoztató és tanulságos programjaikkal különleges élményt nyújtsanak a látogatóknak. Az immár huszonegyedik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakájához idén 442 intézmény csatlakozott, kétezernél is több programmal várják a közönséget.

Tukács Orsolya
2023. 06. 13. 19:00
Múzeumok Éjszakája PORGA Gyula; MIKLÓSA Erika; BERNERT Zsolt; VINCZE Máté
Múzeumok éjszakája - Országszerte több mint kétezer program várja a látogatókat Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Természettudományi Múzeumban június 13-án megtartott sajtótájékoztatón Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Múzeumok Éjszakája nagykövete, Porga Gyula, Veszprém  polgármestere és Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója beszélt az ország egyik legnagyobb kulturális rendezvényéről.

MIKLÓSA Erika, Múzeumok Éjszakája
Miklósa Erika operaénekes, a Múzeumok Éjszakája jószolgálati nagykövete
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A nyár legrövidebb éjszakájához, Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton a múzeumok évről évre rendhagyó tárlatvezetésekkel, interaktív programokkal és koncertekkel várnak minden generációt. A cél, hogy azok érdeklődését is felkeltsék a közgyűjtemények iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumokba.

Tavaly több mint háromszázezren vettek részt a kiállítóterek, közgyűjtemények és múzeumok által kínált programokon. 

Hatalmas tömegeket, boldog tömegeket látunk a Múzeumok Éjszakáján. Fiatalokat, időseket. Családokat, akik a gazdag magyar kultúrát ünneplik

 – emelte ki Vincze Máté helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy a rendezvény idén a "TRendben vagyunk" szlogenre épül, utalva arra, hogy a múzeumok a változó körülményekhez és az adott kor elvárásaihoz alkalmazkodva folyamatosan követik a trendeket, megújulnak. Emellett felhívta a figyelmet a szlogenben rejlő szójátékra is, amely azt hangsúlyozza, hogy minden rendben van a közgyűjtemények világában, ahol a múltat tiszteletben tartva, a jelenben élve figyelnek a jövőre. 

Vincze Máté beszédében arra is kitért, hogy idén a Neumann János-emlékév részeként a matematikus munkásságát és életét bemutató tárlatok megkülönböztetett figyelmet kapnak a Múzeumok Éjszakáján. A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívásának köszönhetően tíz intézmény kínál majd a tudós sokrétű munkásságához kötődő, interaktív programokat a látogatóknak.

A Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne 2023-ban Veszprém lesz. A város polgármestere, Porga Gyula a sajtótájékoztatón egyebek mellett arról számolt be, hogy 13 intézményben több mint 50 programmal várnak majd kicsiket és nagyokat egyaránt ezen az éjszakán. A királynék városában különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, nyomozós kalandjáték, színdarab, illetve magyar és finn hagyományőrző programok is várják majd a látogatókat egyebek között a Digitális Tudásközpontban, a Művészetek Háza Veszprém kiállítóhelyein és a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Balaton 140 éve született festőjének, Egry Józsefnek az alkotásaiból nyílik kiállítás.

Idén a rendezvénysorozat jószolgálati nagykövete Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, aki tavasszal is számos tárlatvezetésen és interaktív programon részt vett.

Miklósa Erika a sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy az ismeretterjesztés célja, hogy tudást adjon a minket körülvevő világról és a régi korokról. 

A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Bernert Zsolt kiemelte, hogy idén még a korábbiaknál is színesebb programokkal várják a látogatókat. A különleges kiállításoknak, a latin zenének, az élő állatoknak és a gasztronómiai ízelítőnek köszönhetően Dél-Amerika élővilága elevenedik meg a múzeumban június 24-én 16 órától. A programokról a Múzeumok Éjszakája oldalán található részletes információ

A fővárosi programokra online is vehetünk karszalagot

A rendezvényre a felnőttek Budapesten 2500 forintért válthatnak karszalagot, míg a gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1200 forintot kell fizetni. Hatéves kor alatt a belépés ingyenes. Az összes budapesti résztvevő intézmény látogatására feljogosító karszalagokkal a BKK által ezen az estét üzemeltetett múzeumi buszjáratok is igénybe vehetők. A belépőjegyek megvásárolhatóak előzetesen online, illetve a rendezvény napján a programban részt vevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

Borítókép: Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Miklósa Erika operaénekes, a Múzeumok éjszakája jószolgálati nagykövete, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) Veszprém polgármestere és Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és (j-b) a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.