Az írószövetség szerint a Libri tulajdonosváltása hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez

A Magyar Írószövetség várakozással tekint arra a piaci változásra, amit a Libri tulajdonosváltása idézhet elő – közölte a szervezet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 10:59
Libri
Libri könyváruház a Rákóczi út és a Síp utca sarkán Fotó: Róka László Forrás: MTVA/Bizományosi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben reagált a Magyar Írószövetség arra a hírre, amely szerint a Mathias Corvinus Collegium (MCC) többségi tulajdonrészt szerez a könyvkiadással és -forgalmazással foglalkozó Libri-csoportban. Mint írták: „Hazánk legnagyobb reprezentatív írószervezetének elnöksége várakozással tekint arra a piaci változásra, amit a Libri tulajdonosváltása idézhet elő.”

 Libri, MCC, Írószövetség, Magyar Írószövetség
A Magyar Írószövetség várakozással tekint a Libri tulajdonváltására. Fotó: MTI/Mónus Márton

A magyar írótársadalom elsöprő többségét képviselő Magyar Írószövetség úgy látja, hogy a tehetséggondozásért és a minőségi felsőoktatásért elkötelezett MCC többségi tulajdonossá válása a Libri-csoportban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez.

– közölték.  

Az írószövetség vezetése reméli, hogy a Libri a jövőben a független irodalmi könyvkiadók minőségi kínálatának terjesztésére nagyobb hangsúlyt fog helyezni annál, mint amit az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattunk – írták. Ennek érdekében a Magyar Írószövetség nyitott a párbeszédre és a szakmai együttműködésre – tették hozzá.

Mint megírtuk, szerződést kötött egymással a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri-csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről, amellyel az MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. 

Libri és MCC

A Libri-csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. 57 üzletből álló, országos könyvesbolt-hálózatában és webáruházában évente több millió vásárlót szolgál ki. 

A tudásközpontként is működő Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, az általános iskolától felnőttkorig működtet ingyenes tehetséggondozási programokat. 

Borítókép: Egy Libri-bolt a számos közül (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.