időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo
Éveken át szerkesztette az Ablak című műsort is

Elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.09. 19:38 2023.06.09. 20:12
Elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője

Bánki Ilona évtizedeken át dolgozott a Magyar Televízióban, 2010-től lett kulturális főszerkesztő. Az újságíró 72 éves volt.

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA kulturális főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese – közölte családja a közmédiával.

Bánki Ilona évtizedeken át dolgozott a Magyar Televízióban, többek között az Ablak című műsorban, de szerkesztette egyebek mellett a Napi Mozaikot, a Magyar Szalont és a Nappalit is. Kulturális főszerkesztősége alatt indult el az Aranymetszés című műsor.

 

Bánki Ilona 1951. február 3-án született Baján. A Debreceni Tanítóképző Főiskolán népművelő-könyvtár szakon végzett, majd a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) újságíró-iskolájában tanult.

Pályáját a Magyar Rádióban kezdte könyvtárosként, majd a Krónika szerkesztő-riportere lett, dokumentumműsorokat készített. 1987-től dolgozott a Magyar Televízió (MTV) Ablak szerkesztőségében. Több évig volt parlamenti tudósító, számtalan különféle témájú magazinműsort, dokumentumfilmet, portré- és szórakoztató műsort készített.

Bánki Ilonát 2010-ben nevezték ki az MTV kulturális főszerkesztőjévé, majd 2011-től egészen 2015-ös nyugdíjazásáig volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kulturális főszerkesztőségének helyettes vezetője.

Borítókép: Bánki Ilona, az MTVA kulturális főszerkesztőségének főszerkesztő-helyettese (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.