Elhunyt Popper Ferenc, a Magyar Versmondók Egyesületének korábbi elnöke

Hosszan tartó betegség után, életének 86. évében elhunyt a Magyar Versmondók Egyesületének egykori elnöke, Popper Ferenc Radnóti-díjas alkotó. Rendezői munkája mellett nagy gondot fordított a fiatal versmondók felkészítésére. Búcsúztatása június 30-án, pénteken 11 órakor lesz a győri Újvárosi temetőben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 25. 16:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Popper Ferenc 1938-ban született Győrben. 1956-ban végzett a soproni Kempelen Farkas Gépipari Technikumban mint híradásipari technikus. 1958-ban a KPVDSZ együttesében lett színjátszó, majd öt évvel később tagja lett a Z. Szabó László és Perédy László által vezetett országos hírű, a Kiváló Együttes címmel többszörösen kitüntetett Győri Ifjúsági Irodalmi Színpadnak. 

Versmondással is ez idő tájt kezdett foglalkozni. 

1968-tól a színpad segédrendezőjeként dolgozott, ekkor végezte el a Népművelési Intézet színjátszó rendező szakát. 1973-ban, Z. Szabó László és Perédy László nyugalomba vonulását követően a Győri Theátrum együttes vezetője lett, s a kezdeti nehézségek után a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ fenntartásában működő színpad ismét az ország élvonalába került. 1990-ben a társulat Magyarországot képviselve fellépett az Erfurt Európa Fesztiválon Carlos Solorzano A bábuk című darabjával. 

Tanítványai sok országos versenyeken szerepeltek sikeresen, közülük jó néhányan színészek lettek. Alapító tagja volt a Győri Előadóművész Stúdiónak, Z. Szabó László halála után a stúdió vezetője lett. 

1997-ben a Magyar Versmondók Egyesülete akkor megalakult tagszervezete, a Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnökévé választották.

Az egyesület irányítása mellett vezette az Előadóművész Stúdiót, a Versmondó Stúdióban támogatta a fiatal versmondók felkészülését, zsűrizései során hasznos tanácsokkal segítette a megyében élő versmondók munkáját. Nevéhez fűződik a Radnóti-biennálé rendezvényének megerősítése Győrött. 2000-ben előbb Ki viszi át a szerelmet díjjal, majd Radnóti-díjjal tüntették ki az irodalom népszerűsítéséért. 

A Magyar Versmondók Egyesületének 2001-től 2004-ig felügyelő bizottsági elnöke, majd 2004-től 2008-ig elnöke volt, ezt követően előbb Kiss László, majd Lutter Imre mellett, 2020-ig a kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedett.

 

A gyászhírt is közreadó Magyar Versmondók Egyesülete Popper Ferenc iránytű versével, Adjon az Isten című költeményével búcsúzik egykori elnökétől.

 

Borítókép: Popper Ferenc (Fotó: Magyar Versmondók Egyesülete)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.