Férj, pirítva: a Stadttheater Ingolstadt előadása a színházi olimpián

Az 1. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál a színházi olimpia részeként a különböző nemzetek színházi identitásának bemutatását tűzte ki célul. Szeretné a művészeten keresztüli összetartozást hirdetni, összehívva a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna menti városokat, hogy képviseletükben egy-egy reprezentatív színház vegyen részt a Győri Nemzeti Színház rendezvényén.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 06. 06. 16:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Férj, pirítva világpremierje 1991-ben volt Angliában. A darabor Debbie Isitt író-rendező jegyzi, akinek debütálását a közönség és a kritikusok egyaránt elismeréssel fogadták. Ezt a gonosz, fekete humorú angol vígjátékot a világ minden színpadán sikerrel játsszák. Nem csoda, hiszen a férfiak mindenhol egyformák, főleg ha fiatalabb nőkről van szó. A vígjátékot nemrég a németországi Stadttheater Ingolstad mutatta be, a magyarországi közönség előtt pedig június 7-én 19 órától lépnek fel a Győri Nemzeti Színház színpadán. 

A Férj, pirítva fekete humorral átszőtt vígjáték Fotó: Katharina Rößle

Szerelmi játszmák a színpadon

 

Más ágyában jobban forr a vér – vallja Kenneth, a középkorúságát nehezen megélő házas férfi, aki sem fiatalkori szívtipró énjét, sem Elvis-rajongását nem kész feladni az évek előrehaladtával sem. Az életközépi válság egyre nyomottabbá teszi mindennapjait, mire megtalálja a megoldást: húszévnyi házasság után szeretője lesz. Első pillantásra a fiatal Laura mindent megtestesít, amit Hilary, a feleség nem. Laura kalandvágyó, csinos és rajong Kenneth-ért. Mégis van egy hiányossága: nem tud főzni. Ez viszont sok bonyodalomnak lesz az okozója. 

Hiszen miért választana Kenneth, amikor mindkettőt megkaphatja? 

Nem akarja feladni a szexet Laurával, de felesége felülmúlhatatlan főzési tudományát sem szeretné elveszíteni. Azonban nem játszik sokáig kettős játékot, elmegy a feleségéhez, és mindent bevall neki. Hilary figyelemreméltóan nyugodtan fogadja a fejleményeket, de belül forrong: ördögi tervvel áll elő. Végre van oka arra, hogy kamatoztassa főzőtudományát. Meghívja az újdonsült párt vacsorára, és igazi meglepetést tartogat. Csúnya leszámolás kezdődik. 

 

Fókuszban a kortárs dráma

 

A szerző, Debbie Isitt pompásan sötét humorral mélyül el a házasságban és egyéb kapcsolatokban ebben a vígjátékban: éles nyelvű, hátborzongató, vidám és tüzes, a rock ’n’roll királyának forró ritmusaival fűszerezve. A darab rendezője, Knut Weber a 2011/12-es szezon óta vezeti a Stadttheater Ingolstadtot. 

Munkája nyomán a színház a város művészeti és kommunikációs központjává vált, és a nemzetközi színházi nyelvek előtti nyitás jellemzi a programkínálatot. Az egyik fő hangsúlyt a kortárs drámára helyezte.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenet a Férj, pirítva című előadásból (Fotó: Katharina Rößle)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.