Kulisszatitkokat is elárultak a magyar űrhajósjelöltek az új rádióműsorban

A Kossuth Rádió és a közmédia csatornái a következő két évben a magyar űrkutatáshoz kapcsolódó szerteágazó tudományterületekről hoznak naprakész információkat a hallgatóknak. A Kossuth rendszeresen jelentkezik beszélgetésekkel, valamint más, tudományos és közéleti műsoraiban is kiemelten foglalkozik a témával, egészen a startig. Irány az űr! – Magyarok a jövő űrkutatásában címmel új sorozat indul a Kossuth Rádióban vasárnap 14:00 órától.

2023. 06. 07. 19:16
űr
Irány az űr! - Magyarok a jövő űrkutatásában - Új sorozat indul a Kossuth Rádióban Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első beszélgetésre négy magyar űrhajósjelölt, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András érkezett hétfőn a Kossuth Rádió új, 2. stúdiójába, amelyet Veres András püspök szentelt fel. Az exkluzív beszélgetés egyben egy hosszú távú együttműködés kezdete a Hunor Program és a Kossuth Rádió, valamint a közmédia csatornái között, amelyben a rádió a következő két évben nyomon követi a felkészülés időszakát a kilövés pillanatáig.

űr
Irány az űr! – Magyarok a jövő űrkutatásában címmel új rádióműsor indul a Kossuth rádióban. Fotó: Illyés Tibor

A magyar űripar és űrkutatás 

 – A magyar űripar és űrkutatás legkiválóbb szervezeteinek, intézeteinek képviselőit és szakértőit szólaltatják meg a küldetés kezdőnapjáig – emelte ki az első esemény kezdetén Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója. A Hunor Program kommunikációs vezetője, Balázs Boldizsár hozzátette: mindenkinek, aki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesít szolgálatot, képesnek kell lennie nagy nyomás alatt is kimagasló színvonalon alkalmazni tudását és szakértelmét. – Nagy öröm számunkra, hogy ezeket a különleges képességű embereket megismerhetik a hallgatók, és közérthető formában adhatunk információt a magyar űrprogram gazdasági jelentőségéről és tudományos értékéről – mondta.

A beszélgetésben az űrhajósjelöltek elárulták azt is, hogy milyen egészségügyi, tudományos és pszichológiai teszteken mentek keresztül. Ilyenek az általános IQ-tesztek, a multitasking, a megfigyelőképesség, a memóriagyorsaság, koordináció, koncentrációkészség, térlátás, irányérzék, időnyomás- és stressztűrés, csapatmunka, vezetői készségek vagy a szereprugalmasság. Emellett vizsgálták a tudományos munkaszínvonalat, valamint azt is, hogy képesek-e megtanulni a high-tech kísérleteket. A műsorból kiderül, hogyan fogadták a jelölést a családjukban, és hogy milyen út áll még előttük.


Borítókép:  Az első beszélgetésre négy magyar űrhajósjelölt érkezett. (Fotó: Illyés Tibor)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.