Magyar Mozgóképfesztivál a mai Svenkben

Az Együtt kezdtük és a Larry rendezője szólalnak meg a Hír TV Svenk című műsorának mai adásában.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt kezdtük című film hat jelölést kapott a Magyar Mozgóképfesztiválon, az egyik a legjobb rendező díja. 

– Természetesen nagyon jólesett, főleg mert olyan mezőnyben vagyok jelölt, amit tényleg elképesztőnek tartok – mondta Kerékgyártó Yvonne rendező. – Szerintem az idei jelölt rendezők mind kiválóak. 

Kerékgyártó Yvonne megjegyezte: számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy sok fiatal színészt fogott össze a történet. 

Mielőtt a forgatásra elindultunk volna, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy azt a kémiát és azokat a megfelelő karaktereket megalkossuk, ami ahhoz kell, hogy belehelyezkedjünk egy osztály mindennapjaiba.

– A kedvenc jelenetem, amikor a főszereplők visszamennek Marci nagypapa házához. Olyan jelenetsor ez a forgatókönyvben, amit nagyon szépen át tudtunk úgy dolgozni, hogy a színészek a saját karakterükre alakítsák, nagyon sok apró játékot bele tudtak tenni. Ezek nem feltétlenül verbális gegek vagy dialógbeli improvizációk, hanem olyan egymásra nézések, kis mozdulatok, érintések, amelyekből viszont nagyon pontosan lejön, mi az a viszonyrendszer, ami ebben az osztályban van. Sok elhallgatott titokkal és szeretettel, vagy akár nehezteléssel – magyarázta az Együtt kezdtük rendezője.
 

Bernáth Szilárd, a Larry rendezője szerint jelölésének fő oka, hogy olyan kortárs történetet mesél a film, ami vállaltan a mi valóságunkról, a mi Magyarországunkról szól. 

– Ráadásul a társadalmunkat keresztmetszetszerűen próbálja ábrázolni – fogalmazott a rendező. – Elég nagyot igyekszik meríteni egészen a szlovák határ melletti zsákfalutól a budapesti tehetségkutatókig. A dokumentarizmus, amit alkalmaztunk, mostanában valahogy ritkább a nagyjátékfilmek esetében. Lehet, hogy ezért járt a jelölés. Álmaimban sem gondoltam volna, hogy közönségfilm lesz vagy lehet a Larry.

A Svenk adását megtekinthetik a Hír TV-ben ma 22.50-kor.

Borítókép: Jelenet a forgatásról (Forrás: NFI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.