Nemzeti összetartozás: Megkezdődött a háromnaposra bővült Duna-nap Torockón

Elkezdődött a Duna-nap a székelyföldi Torockón, az idei programsorozaton hat helyszínen 250 fellépőt láthatnak majd az odalátogatók.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 12:42
A Duna-nap idén háromnaposra bővült Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken megkezdődött a Duna-nap a székelyföldi Torockón. A rendezvény idén háromnaposra bővült, és arra első alkalommal más határon túli magyar lakta vidékekről is meghívtak résztvevőket. A program pénteki napján délelőtt megnyílt a Petőfi Sándor életéről és költői munkásságáról összeállított mozgókiállítás a Petőfi-buszon és a Hazajárók, magyarok a Kárpát-medencében címmel összeállított szabadtéri kiállítás.

Valamennyi magyarlakta területről várnak előadókat és vendégeket az idei Duna-napra
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Altorjai Anita, a rendezvényt szervező Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1-en elmondta: 

idén először nem csak az erdélyiek találkozhatnak az anyaországiakkal, hanem Délvidék, Felvidék, Őrvidék és Kárpátalja is képviselteti magát a Duna napon.

Hozzátette: a következő három napban hat helyszínen 250 fellépőt láthatnak majd az idelátogatók. A programok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szólnak: hagyományőrzők, mesterségek tudói, muzsikusok, énekesek lépnek fel, lesz kincskereső játék és rajzverseny, valamint irodalmi műsorokkal, beszélgetésekkel megidézik Petőfit is - ismertette a programokat.

A Duna-napot 2014 óta tartják meg a június 4-i nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó hétvégén az Europa Nostra-díjas Torockón. 

A Duna-nap célja, hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokkal erősítsék a nemzeti összetartozás érzését.

 Az anyaországból, Délvidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező fellépőknek köszönhetően a Duna-nap programjaira ellátogatók részesei lehetnek az ősi kultúra, a hagyomány és a modern világ találkozásának.

A Duna-nap részletes programja a www.dunanap.com oldalon olvasható.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.