Szelek hátán: cirkuszművészet a fotóművészet lencséjén át

Megnyitották a Fővárosi Nagycirkusz és az EDGE Communications művészeti ügynökség közös fotórezidencia programjából létrejövő első, Szelek hátán című kiállítást június 8-án, a cirkusz előtti téren. A program célja a cirkuszművészet népszerűsítése elismert, külföldi fotósokkal.

Molnár Nikolett
2023. 06. 09. 11:17
Cirkusz Fővárosi Nagycirkusz Szelek hátán
Megnyílt a Fővárosi Nagycirkusz előtt a Szelek hátán című kiállítás Fotó: Urbán Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EDGE Communications művészeti ügynökség fotóművészeti rezidenciaprogramot és kiállítást hozott létre a Fővárosi Nagycirkusz részére és felkérésére. A Photo Circus programban a szervezők meghívnak egy-egy nemzetközileg elismert, a cirkuszművészet vagy a társművészetek területén is alkotó fotográfust, aki a rezidencia ideje alatt szabadon részt vesz a társulat előadásain, próbáin, illetve bepillantást nyer az artisták hétköznapjaiba és a cirkusz háttértevékenységeibe is.

Szelek hátán, Fővárosi Nagycirkusz, cirkusz, Fekete Péter, kiállítás, fotóművészet, cirkuszművészet
Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a Szelek hátán című kiállítás megnyitóján. Fotó: Urbán Ádám 

A program alapvető célja egy, a Fővárosi Nagycirkusz köré épülő, művészi jellegű fotósorozat létrehozása, amely egyszerre népszerűsíti a cirkuszművészetet és a kortárs fotóművészetet.

Az első rezidens a szerbiai Ivana Tomanovics fotóművész, aki 2023 tavaszán egy hetet töltött a Photo Circus rezidenciaprogramban a Fővárosi Nagycirkuszban. A kulturális intézmény A sztyeppe illata című összművészeti előadásáról készített fotókat színes és fekete-fehér filmre, a felvételek elkészítéséhez nagy formátumú analóg gépet használt.

A Löbl Krisztina kurátor, szakmai vezető által válogatott, Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában készült fotográfiákból 2023. június 8-án, 14 órakor nyílt díjmentesen megtekinthető kiállítás az épület előtti téren.

A kiállítás megnyitóján Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója kifejtette, hogy a rezidens fotográfusok teljesen más szemmel látják a cirkusz életét, mint akik csak az előadásokra érkeznek fotózni. Megköszönte az együttműködést Ledényi Attilának és Urbán Ádám fotográfusnak is, aki a Fővárosi Nagycirkusz állandó fotósa.

Ledényi Attila, az EDGE Communication vezérigazgatója elmondta: most, hogy a kiállítás megnyílt, azt tekintik fő feladatuknak, hogy a lehető legszélesebb közönséggel megismertessék a kiállított fotóanyagot, valamint hogy Budapestet felhelyezzék a térképre mint különleges fotóművészeti helyszínt.

Nagyon hálás a lehetőségért, aminek köszönhetően betekintést nyerhetett a kulisszák mögé, és így megmutathatja a cirkusz csodáját a képein keresztül, azt, hogy a cirkuszi artisták nemcsak előadóművészek, hanem emberek is a maszk mögött. Ennek bemutatására portrésorozatot is készített az előadókról, melyen smink nélkül láthatók – mondta el a megnyitón Ivana Tomanovics fotóművész.

Az augusztus végéig látogatható szabadtéri kiállítás egy szűkebb válogatás a Szelek hátán című sorozatból, amelynek bővített anyagát 2023. október 19–22. között az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron tekintheti meg a közönség.

 

Ivana Tomanovics

Újvidéken született, a neves prágai FAMU egyetemen szerzett fotóművész diplomát. Alkotómunkája mellett tanárként tevékenykedik a Belgrádi Művészeti Akadémia és az Újvidéki Művészeti Akadémia fotográfiai képzésén, valamint doktorandusz hallgatóként a fotó- és a képzőművészet határterületeivel foglalkozik. Szerbiában és Kelet-Közép-Európában rendszeresen rendez egyéni kiállításokat, de állandó zsűritagja és előadója fotóművészeti kiállításoknak, fesztiváloknak, vásároknak, panelbeszélgetéseknek is Európa-szerte.

Az ünnepek világa és a szürrealitás áll alkotói figyelme középpontjában, egy vándorcirkuszhoz kapcsolódó gyermekkori élménye pedig meghatározó hatással volt művészeti látásmódja kialakulására.

Borítókép: Megnyílt a Fővárosi Nagycirkusz előtt a Szelek hátán című kiállítás (Fotó: Urbán Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.