A Kilenclyukú hídnál bukkant fel Kolodko Mihály legújabb Csontváry-szobra

Kolodko Mihály legújabb, a hortobágyi Kilenclyukú hídnál elhelyezett alkotása a 170 éve született festőzsenit, Csontváry Kosztka Tivadart graffitiművészként ábrázolja.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 16:14
Kolodko Mihály Csontváry-szobra a hortobágyi Kilenclyukú hídnál
Kolodko Mihály Csontváry-szobra a hortobágyi Kilenclyukú hídnál Fotó: Kolodko Art/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb miniszoborral jelentkezett közösségi oldalain a különleges alkotásairól ismert Kolodko Mihály. Az ungvári születésű szobrászművész legújabb alkotása a legendás napútfestőt, Csontváry Kosztka Tivadart ábrázolja festékes flakonnal a kezében, graffitiművészként. A képek tanúsága szerint a miniszobor a korábban Münchenben, a Prinzregentenstraße melletti parkban elhelyezett Kolodko-szobor ikertestvére, ám míg a bajor fővárosban lévő alkotás egy lépcső szélén kapott helyet, a mostani Csontváry a hortobágyi Kilenclyukú híd mellett látható. 

Kolodko Mihály Csontváryt ábrázoló miniszobra Münchenben
Kolodko Mihály Csontváryt ábrázoló miniszobra Münchenben Forrás: Facebook/Kolodko Art

Kolodko a szobrot ábrázoló fotók mellett két Csontváry-képet is megosztott, Az ifjú festő és az Önarckép című, 1896 körül készült alkotásokat, amelyek a képek alapján a miniszobrot ihlették.  

A mostani szobor apropóját Csontváry születésének évfordulója adja, a különleges stílusáról és bravúros színhasználatáról ismert festőművész ugyanis éppen 170 éve, 1853. július 5-én született a felvidéki Kisszebenben. 

Kolodko Mihály 2016-ban szülővárosába, Ungvárra is készített egy Csontváry-szobrot, amely azonban nem festés, hanem korcsolyázás közben ábrázolja a festőművészt. 

Borítókép: Kolodko Mihály Csontváry-szobra a hortobágyi Kilenclyukú hídnál (Forrás: Facebook/Kolodko Art)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.