Az Arcanum térítésmentesen digitalizálja a helyi lapokat

Az Arcanum Adatbázis Kft. felajánlja minden település számára, hogy hivatalos lapjaikat térítésmentesen digitalizálja, kereshető PDF formátumot készít belőlük és ezeket átadja az önkormányzatoknak, illetve laptulajdonosoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: Kultúra.hu2023. 07. 21. 12:00
Arcanum helyi lapok digitalizálása
Lapok digitalizálása (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár) Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), hazánk legnagyobb teljes szövegűen kereshető periodika-adatbázisa több ezer folyóiratot fog össze a 18. századtól mostanáig. A havi sok százezer oldallal bővülő adatbázisban a keresés ingyenes, a tartalom megtekintése előfizetéshez kötött – számolt be róla a Kultúra.hu.

Digitalizálás
Digitalizálás az Arcanumban (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A program célja összegyűjteni és megőrizni az egyes települések által kiadott újságokat a kezdetektől egészen mostanáig. Itt nem kizárólag a rendszerváltozás utáni lapok jöhetnek szóba, hanem időkorlát nélkül visszamenőleg minden lap minden fellelhető lapszáma. Az ADT periodika-adatbázisba töltve ezen lapok tartalmai közösen is kereshetővé válnak, ami komoly információszolgáltatási szinergiákat indukálhat, egyúttal hozzájárul hazánk legnagyobb, teljességre törekvő periodika-adatbázisának bővítéséhez. 

A program keretében elsősorban hírújságokat várnak, reklámújságokat nem tudnak fogadni.

A pályázóknak össze kell gyűjteni a lehető legteljesebb helyi lapgyűjteményt, akár több korábbi lapot is. Rendelkezni kell a még élő lapok online publikációs jogával, és engedélyezni kell ezen tartalmak ADT-n történő közzétételét. (A már megszűnt, jogutóddal nem rendelkező lapok esetében nem szükséges publikációs jogi nyilatkozat, csupán a megszűnés tényét kell jelezni.) Az összegyűjtött lapszámokat a jelentkezőnek kell eljuttatnia az Arcanum telephelyére (1117 Budapest, Hunyadi János út 9. 20G ép.).

Pályázni ennek az űrlapnak a kitöltésével lehet 2023. október 21-ig. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben bírálják el.

A digitalizálás után kereshető PDF fájlokat hoznak létre, melyekben az egyes folyóiratok, azon belül az évek és lapszámok elkülönülnek. A lapokat az ADT-n településenként teszik közzé. A kész PDF állományokat elektronikus úton eljuttatják az egyes települések által megnevezett ügyintézőhöz. Az érvényes pályázatot visszaküldők 1 hónapos ADT-hozzáférést kapnak. A bírálatnál legfőbb szempontok az átadandó állomány teljessége, mennyisége, minél régebbi volta, állaga, valamint, hogy a pályázó számára miért és mennyire fontos a digitalizálás, illetve az ADT szolgáltatásba való bekerülés, az ahhoz történő hozzáférés.

Borítókép: Arcanum Digitális Tudománytár

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.