Kiírták a pályázatokat, 350 millió forintból támogatja a folyóiratokat a Magyar Kultúráért Alapítvány

A nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói 350 millió forint keretösszegre pályázhatnak. A támogatás célja, hogy elősegítse a magyar nyelvű folyóiratkultúrát és segítse megszólítani a fiatal generációkat.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Kultúráért Alapítvány2023. 07. 11. 18:30
350 millió forint értékben írtak ki pályázatokat a folyóiratok számára
350 millió forint értékben írtak ki pályázatokat a folyóiratok számára Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petőfi Sándor és kortársai úgy vélték, hogy nyelvében él a nemzet. A költőgéniusz születésének kétszázadik évében a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelten fontosnak tartja a magyar anyanyelvi kultúra megerősítését, irodalmi és tudományos nyelvünk ápolását, illetve a nagy hagyományú és értékes munkát végző műhelyek országos és regionális jelentőségű fórumainak fennmaradását. E szempontok mentén hirdet pályázatokat a magyar nyelvű, nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói számára a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Az 350 millió forint keretösszegű pályázati csomag célja a Kárpát-medencei magyar nyelvű folyóiratkultúra kiszámítható működésének biztosítása és a fiatal nemzedékek megszólításának elősegítése. A meghirdetett nyílt pályázatokra csak hivatalosan bejegyzett lap pályázhat, amely megfelel a pályázati kiírásokban foglaltaknak.

A magyar nyelvű irodalmi, művészeti, kritikai, tudományos, tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő folyóiratok szerkesztőségei szellemi műhelyek. Az egymást követő nemzedékeket sikeresen összekötő és kultúraközvetítő szerepükön túlmenően a populáris és a szubkultúrák rétegeinek elérésére, az országosan vagy regionálisan fontos ügyek közvetítésére alkalmas közeget képeznek, egyben magas színvonalú, valamint tudományos igényű kulturális elemmel gazdagítják a magyar nyelvű írásbeliséget.

A Petőfi Kulturális Ügynökség e szempontok figyelembevételével olyan pályázatokat hirdet, melyek a folyóiratok kiegyensúlyozott fenntartását és kiszámítható működését hivatottak segíteni. A három pályázatot a Petőfi Kulturális Ügynökség mint a Magyar Kultúráért Alapítvány megbízásából eljáró kezelő hirdette meg, és mától érhetőek el. 

 

A pályázatok:

 

1. Művészeti és kulturális témájú folyóiratok működésének támogatása 

A 200 millió forint keretösszegű pályázat célja az innovatív és értékteremtő, magyar nyelvű, magyarországi országos vagy regionális szereppel rendelkező online és/vagy nyomtatott irodalmi, művészeti, kulturális és kritikai sajtótermékek kiadásának és a kiadók működésének támogatása.

A pályázat benyújtásának határideje 2023.07.11. - 2023.08.31.

2. Tudományos folyóiratok működésének támogatása

A 100 millió forint keretösszegű pályázat célja az innovatív és értékteremtő, magyar nyelvű, magyarországi, országos vagy regionális szereppel rendelkező online és/vagy nyomtatott tudományos és tudománynépszerűsítő folyóiratok, ismeretterjesztő folyóiratok, valamint szakmai kiadványok (szaklapok) kiadásának támogatása, továbbá a kiadók működéséhez kapcsolódó tevékenységek támogatása. 

A nyílt pályázat keretösszege 100 millió forint.

A pályázat benyújtásának határideje 2023.07.11. - 2023.08.31.

3. Folyóiratok működésének támogatása külhoni kiadók számára

Az 50 millió forint keretösszegű nyílt pályázati konstrukció, melynek célja innovatív és értékteremtő, magyar nyelvű, szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi szlovéniai és ausztriai országos vagy regionális szereppel rendelkező online és/vagy nyomtatott

a) irodalmi, művészeti, kulturális és kritikai sajtótermékek kiadásának és a kiadók működésének támogatása, vagy

b) tudományos és tudománynépszerűsítő folyóiratok, ismeretterjesztő folyóiratok, valamint szakmai kiadványok (szaklapok) kiadásának támogatása, továbbá a kiadók működéséhez kapcsolódó tevékenységek támogatása.

A nyílt pályázat keretösszege 50 millió forint.

A pályázat benyújtásának határideje 2023.07.11. - 2023.08.31.

A Felhívások keretében a pályázatokat a Kulturális Pályázatok Támogatáskezelő Rendszerén keresztül kell benyújtani. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.