Nagy Feró: Ha egy rockzenész azt mondja, hogy nem politizál, hazudik + videó

– Az egész zenésztársadalom tudta, hogy milyen fontos talpköve vagyunk a rockzenének, egy olyan rendszerben, amelyik nem szerette egyáltalán a rockzenét és a rockzenészeket – fogalmazott Nagy Feró Kossuth-díjas énekes, dalszerző. A Beatrice frontembere arról is beszélt az Origónak adott videó interjúban, hogy az év végi koncertjén is fog arról beszélni, hogy a „vörös medúza” elöntötte Európát.

Szilléry Éva
2023. 07. 16. 11:30
Nagy Feró, Beatrice
Forrás: Origo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 45 éves Beatrice énekesét arról is kérdezte az Origó, hogy miért oszlott fel a zenekar a nyolcvanas évek legelején. 

Nagy Feró  Provokáció
Nagy Feró: Szomorú voltam, amikor a zenészek elhatárolódtak tőlünk. Forrás: Origó.hu


– Tatán volt egy tábor, ahol a kormányzat összehívta a rockzenészeket, hogy megbeszélje velük, hogy mit vár el tőlük. Az egyik nagyon fontos ember, Erdős Péter [a popzenei világ irányítója] a gyűlést azzal kezdte, hogy a Beatrice-jelenség ne legyen téma. A zenészek – szomorú vagyok – rögtön megszavazták. Onnantól kezdve mi csak megfigyelőként ültünk ott a Miklóska Lajossal, a basszus gitárossal, és szomorúan néztük, hogy itt most már nélkülünk történik minden. Jó tanulság volt, hogy elhatárolódtak tőlünk. 

Később kiderült, hogy a rendőrség kérése volt, hogy minden megengedett, csak a Beatrice nem.

Arra a felvetése, miszerint a Beatrice folyamatosan provokált, az énekes határozottan azt válaszolta, a rendszer provokálta őket, az ő fellépésük pedig válasz volt erre.

– Arról a világról énekeltem, amiben éltem, amit láttam. Az angyalföldi gyereknek születtem című dalomat is a munkásélményből írtam meg. Csak kiderült, hogy Angyalföldet nem lehetett megénekelni, mert az a Kádár János kerülete.

Mint elmondta, 2023-ban még mindig provokáció a puszta léte, mert Európának provokátora ma is. „Az utóbbi 10-15 évben Európát elöntötte a vörös medúza. Ha engem nem akar megvédeni Európa attól a kommunista uralomtól, ami rajtunk volt 40-50 évig, akkor el vagyok keseredve. Úgy voltam vele, hogy majd ők megvédenek.”

Beszélt arról is, hogy a rendszerváltást úgy képzelte, hogy a kommunisták és nem kommunisták vállt vállnak vetve egy szép nagy szabadságot építenek. Pár évvel később kiderült, hogy ez nem így működik. 
 

Az év végi jubileumi koncertről szólva elmondta, hogy számára természetes, hogy fog politizálni is.

– Szerintem ha egy rockzenész azt mondja, hogy nem politizál, akkor hazudik. […] Én biztos, hogy politizálni fogok: nagyon szeretném, ha hazánk politikusai jobbról és balról is megjelennének. Akik balról jönnek, azok az ördög álarcát fogják felvenni. 

A vörös medúza minket is el akar önteni, és én ezt a koncerten is mindenképpen szeretném megjeleníteni.

Egyes részeit pontosan tudom már, hogy miről fognak szólni. Arról, hogy Magyarország próbálja meg megtalálni ebben a nyomorult Európában a helyét valahogy.

 

Borítókép: Nagy Feró (Forrás: Origó.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.