időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Újabb nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest projekt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.07.03. 19:35 2023.07.03. 19:38
Újabb nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest projekt

Európa legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest projektet Dubajban, az International Travel Awards díjátadóján – közölte a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az International Travel Awards a nemzetközi utazási, idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazat egyik legrangosabb elismerése, amely minden évben több ezer szereplő közül jutalmazza a szektor legkiválóbbjait. Kontinensenként számos kategóriában érkeznek jelölések minden évben épületekre, természeti látványosságokra és különleges látnivalókra, amelyek közül a győztest közönségszavazással választják ki. A turisztikai szakemberek, a média és a látogatók idén is a világ minden tájáról szavaztak a jelöltekre, így a Liget Budapest projektre is.

A megújuló Liget
A folyamatosan megújuló Városliget Fotó: Arpad Kurucz


Mint kiemelték, a Városliget megújítása több mint százhúsz ország népszerű idegenforgalmi attrakciójával együtt mérettette meg magát, és először a zsűri, majd a közönség szavazatai alapján bizonyult kategóriája legjobbjának.
 „A Városliget történelmi megújítása három kulcsfontosságú terület ötvözetén alapul: az ingatlanfejlesztésen – az új kortárs épületek építésétől a meglévő kulturális intézmények felújításán át a parkfejlesztésig –, a kultúrán és a turizmuson” - idézte a közlemény a Városliget Zrt. vezérigazgatóját.
Gyorgyevics Benedek elmondása szerint fejlesztéseik az előbbi két kategóriában a korábbi években számos díjat hódíthattak el.
 

Most pedig büszkék vagyunk rá, hogy immáron a harmadik terület, a turisztikai szektor egyik legrangosabb nemzetközi elismerését is magáénak tudhatja a projekt. Ez is visszaigazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a városligeti Nagyjátszótérrel, a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között

– fogalmazott.
Mint a közleményben hangsúlyozták, a Liget Budapest projekt léptékében és összetettségében ma Európa legnagyobb kulturális beruházása.
 

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el A legjobb nemzetközi középület díját az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésének.


Az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett 2018-ban az IPA-n, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta; 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) az Európa legjobb középület-fejlesztése díjat nyerte el az International Property Awardson.
 

Ezzel a Liget Budapest projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált az IPA történetében

– emelte ki a Városliget Zrt.
A közleményben felidézték azt is, hogy a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényeként számontartott MIPIM-en 2017-ben Cannes-ban a Liget Budapest projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.
A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt segítségével megvalósult felújítása 2021 nyarán nyerte el az Europa Nostra Díjat, az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerését.
A tavalyi év a Magyar Zene Háza elismeréseiről szólt: a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a ház a magyarországi ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, de elnyerte a German Design Council Iconic Awardját, az Architecture MasterPrize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára is, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal együtt beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe – áll a közleményben.

Borítókép: A megújult Millennium Háza a Városligetben (Fotó: Kurucz Árpád)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.