A felszabadult szórakozást jelentette a beatnemzedéknek a szegedi buli

A hatvanas évek fiataljainak a felszabadult tömegbulik helyszíne volt a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). Ekkor a hazai beatnemzedék olyan fellépőkkel is találkozhatott, akiket az állampárt a tiltott kategóriába sorolt. Mára ötvenöt éves a rendezvény, az évfordulót pedig ötvenöt kiemelkedő könnyűzenei koncerttel ünneplik.

Szilléry Éva
2023. 08. 15. 17:00
A szegedi buli hamarosan indul
Forrás: szin.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beatkorszak könnyűzenei mozgalmának idején indult a Szegedi Ifjúsági Napok, amely a rendszerváltásig a szabadság szellemének helyszíne, majd az ország egyik legnagyobb nyárzáró fesztiválja lett. A fesztivál előfutára a Szegedi Ifjúsági Karnevál volt, javarészt helyi fellépőkkel. A Tisza-parti városban egynapos bulit szerveztek, a találkozóra pedig felfigyelt a Kommunista Ifjúsági Szervezet (KISZ) és felkarolta a rendezvényt. Természetesen nem érdek nélkül segítette a fesztivált a KISZ: a kor „beat” mozgalmának felkarolása mögött ott volt a szándék, hogy a nagy tömegeket is megmozgató zenével a marxista-leninista ideológiát folyamatosan csöpögtessék a fiatalság tudatába. 

Hamarosan indul a szegedi buli
A szegedi kezdeményezés máig él (Forrás: SZIN)


Általában a „Három T irányelv” is meghatározta a válogatást, amely támogatott, tűrt és tiltott kategóriába sorolta a művészeket, így a zenészeket is. Szeged azonban ebben a tekintetben is előfutár volt, mivel a szervezők nagyot nyitottak a szelepen, és felléphetett néhány tiltott zenekar is. 

A fiatalok körében a felszabadultság helyszíne lett Szeged, egy évvel megelőzve a világhírű Woodstockot. 

A SZIN egy régi látogatója szerint a fesztiválra érkező ifjúság ezen a néhány napon elengedhette magát, önfeledten szórakozhatott mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak. Erről az élményről is mesélt Nagy Feró is az origo.hu-nak adott interjúban. 

Minthogy a rendszerváltozás elsodorta a KISZ-t, az ifjúsági események is megszűntek. A szabadság utáni vágyból fakadó pulzálás később sem apadt a szegedi fesztiváljárók körében, így a helyi Rock Klub felkarolta, 2002-től pedig a város vezetése éltette tovább. A SZIN helyszíne a partfürdő lett, és fejlődési pályája megállíthatatlan volt. Nem túlzás azt állítani, hogy 

innentől a hazai zenei élet meghatározói már számoltak a fesztivállal. 

Egyre ismertebb lett a nemzetközi fellépők körében is, 2009-ben pedig díjat is kapott. A legnagyobb európai fesztiválként elismert Glastonbury találkozóval együtt egyedüli magyar rendezvényként zsebelte be a Greener Festival Awardot.

Idén augusztus 23–26. között az alábbi fellépőkkel találkozhatunk Szegeden:

30y, A Király Halott, Analog Balaton, Aurevoir., aZorka, Bëlga, Blahalouisiana, Bohemian Betyars, Bruno x Spacc, Budapest Bár, Carbon Techno Night, az USA-ból érkező Layton Giordani, Nonameleft, Robin Futaki, Dain Farrel, Carl, Cloud 9+, Csaknekedkislány, Elefánt, Esti Kornél, Fatal Error, Firkin, Fish!, Fiúk, Ganxsta Zolee és a Kartel, Góbé, Herself, Hiperkarma, Hűvös, Ivan & the Parazol, Kacaj, Kiss Kevin, Kkevin, Konyha, Kultúrkör, Lennard btb, Joerjunior, Lil Frakk x 6363, Lman Prala, Lusciana, Magna Cum Laude, Mayday a faluból, Mehringer, Metallicum, Metzker & Friends, Metzker Viktória x Yamina x Koósz Milán, Mihályfi Luca, Mirror Glimpse, Mó Mantis, New Level Empire, Ocho Macho, OTL - ekhoe x Gyuris, Paddy and the Rats, Pandora Projekt, Parno Graszt, Pogány Induló x Ótvar Pestis, Regán Lili, Sólyom Berni, Supernem, The Biebers, WellDan.

 

Borítókép: A Szegedi Ifjúsági Napok koncertjelenete (Forrás: szin.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.