A legendás brit filmdrámát vetítik a Dunán

E. M. Forster azonos című regénye alapján készült az egyik legnépszerűbb brit romantikus dráma, a Szoba kilátással. A vágyak és a társadalmi elvárások közötti feszültséget mutatja be az 1985-ben készült világhírű alkotás, amelyet szerda este, 22.45-től tűz műsorára a Duna.

Munkatársunktól
2023. 08. 28. 21:00
filmdráma
Fotó: MTVA Filmiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi romantikus film, félreértésekkel, büszkeséggel, szerelemmel. A történet bemutatja, hogy egy adott korszellem miként hat az egyének sorsára és önmegvalósítására, mindezt úgy szemléltetve, hogy kontrasztba állítja a film két helyszínét: az olaszos életigenlő felszabadultságot és a merev és puritán angol hagyományokat – olvashatjuk az MTVA közleményében.  

A filmdráma cselekménye és fogadtatása

Hősnője egy fiatal, angol arisztokrata lány (Helena Bonham Carter), aki az Edward-korabeli Anglia korlátozó és elnyomó miliőjében él. Az első külföldi útját tervezi és Firenze mellett dönt, gardedámja idősebb unokatestvére, Charlotte lesz (Maggie Smith). Az olaszországi vakáció azonban váratlan fordulatot hoz: beleszeret valakibe, miközben otthon egy szülők által elvárt házasságkötés várja. Lucy kegyeiért az újdonsült udvarló (Julian Sands) és a tökéletesnek kikiáltott parti (Daniel Day-Lewis) versenyez, amely további konfliktusokhoz és érzelmi zűrzavarhoz vezet. A film humorát és könnyedségét különleges hangulata adja. 

A Szoba kilátással kedvező kritikákat kapott, és nagy kasszasiker volt. Az 59. Oscar-gálán nyolc díjra jelölték, beleértve a legjobb filmet is, és hármat meg is nyert: a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb művészeti rendezés és a legjobb jelmeztervezés kategóriában. További öt BAFTA- és egy Golden Globe-díjat is elhozott, valamint felkerült a British Film Institute 100 legjobb brit filmjének listájára is. A Wikipédián írják, hogy a neves filmkritikus, Roger Ebert négy csillagból négyet adott a filmnek: „Szellemi film, de intellektuális és érzelmes is: arra ösztönöz bennünket, hogy úgy gondolkodjunk ahogy érzünk, ahelyett, hogy csak az érzéseinkre hagyatkozunk.”

Borítókép: A Szoba kilátással című filmdráma egyik jelenete. ( Fotó: MTVA Filmiroda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.