Elhunyt Rényi Katalin Munkácsy Mihály-díjas festőművész, tervezőgrafikus

Életének 73. évében elhunyt Rényi Katalin Munkácsy-díjas festőművész, tervezőgrafikus, a kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja, költő, művésztanár, a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetettje.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 20:40
Rényi Katalin
Fotó: király anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az életének 73. évében elhunyt Rényi Katalin, a magyar festészet meghatározó alkotója 1951. május 19-én született Budapesten. 1975-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola tervezőgrafika szakán diplomázott, majd 1985-től az Iparművészeti Főiskola (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanára lett. Több európai országban járt tanulmányúton. Munkásságának jelentős részét az alkalmazott grafikai tervezések képezték: arculattervezések, kiadványok, kiállítási grafikák, információs rendszerek és csomagolások. Fő profilja a filmplakát volt. A Graphis évkönyv rendszeresen közölte munkáit. 1992-ben alapította a Montázs Rajzstúdiót, és ő volt az egyik alapítója a Csopaki Művésztelepnek is, illetve tagja volt a Szentendrei Régi Művésztelepnek.

1999-ben Koszovó INRI festménysorozata elemi erővel fogalmazza meg tiltakozását a délszláv háború borzalmai, az értelmetlen öldöklés és szenvedés ellen. Drámai képvilág, markáns formai és színvilág jellemzi ezeket a festményeket.

 

rényi katalin
Rényi Katalin. Forrás: Collegium Hungaricum Róma

Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be, alkotásait láthatta a közönség többek között a Budapest Galériában, a Vigadó Galériában, az Olof Palme Házban és a Körmendi Galériában is. 2018-ban a szentendrei MűvészetMalomban nyílt retrospektív tárlata 21 gramm címmel, amelyet később Rómában, Párizsban, Moszkvában, Bécsben, Berlinben és Brüsszelben is bemutattak.

Művészi tevékenységéért 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend aranykeresztjében részesült, 2019-ben pedig megkapta a Munkácsy Mihály-díjat.

 

Borítókép: Rényi Katalin festőművész, tervezőgrafikus (Fotó: Origó/Király Anna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.