Ingyenes látogatással és koncertekkel ünneplik a 850 éves pisai ferde tornyot

A világ leghíresebb ferde tornya már építése idején, 1178-ban megdőlt, és azóta sem egyenesítették ki. Húsz éve azonban stabilizálták, így 2001 óta nem ferdül tovább.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 09. 14:00
A pisai ferde torony a világ egyik legismertebb műemléke
A pisai ferde torony a világ egyik legismertebb műemléke Fotó: Fabio Muzzi Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes látogatással és koncerttel ünneplik a pisai ferde torony 850. születésnapját, harangzúgással kezdődik az ünneplés szerda délben, ahol 1173. augusztus 9-én helyezték el a története során elferdült, majd 2001-ben stabilizált torony alapkövét. A városi katedrális harangtornyaként épített torony harangjait kongatják meg, este fél tíztől pedig megvilágítják a műemléket, a torony szomszédságában álló dómot és keresztelőkápolnát is, melyek éjfélig ingyenesen látogathatók. Ezzel egy időben a dóm előtti téren Ramin Bahrami iráni zongoraművész ad szintén ingyenes koncertet. 

A pisai ferde torony és a katedrális a 19. században
A pisai ferde torony és a katedrális a 19. században  (Fotó: Léon et Lévy/Roger-Viollet/AFP)

A világhírű ferde torony építése kétszáz évig tartott. Talajproblémák miatt már 1178-ban megsüllyedt, majd építése többször szünetelt a Pisa és más itáliai városállamok közötti háborúk miatt. Utolsó emeletét 1372-ben fejezték be.

A folyamatosan ferdülő tornyot 1990-ben a látogatók elől lezárták, majd a Michele Jamiolkowski olasz mérnök vezette nemzetközi szakértői csapat vette kézbe a stabilizálását. A csaknem 56 méter magas tornyot acélsodronyokkal biztosították, és a talapzatra elhelyezett súlyokkal megállították a dőlést. A tornyot 44 centiméterrel tették egyenesebbé, majd 2001-ben nyitották meg újra. Michele Jamiolkowski idén júniusban hunyt el.

Roberto Cela, a pisai Dóm téren található műemlékek műszaki felelőse a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a 22 évvel ezelőtti beavatkozásnak köszönhetően a torony további háromszáz évig biztonságban áll. A 2022-es adatok szerint tavaly 3,5 millióan látogatták meg a pisai ferde tornyot.

Borítókép: A pisai ferde torony a világ egyik legismertebb műemléke (AFP/Fabio Muzzi)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.