Két magyar film is debütál a velencei filmfesztiválon

A neves filmmustrán Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmjét, a Magyarázat mindenre című alkotást és Vermes Dorka első rendezését, az Árnit is bemutatják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 18:00
A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije
A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije Fotó: Vianney Le Caer Forrás: MTI/AP/Invision
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edoardo De Angelis olasz rendező Comandante (Parancsnok) című második világháborús tengeralattjáró-drámájával nyílik meg szerdán este a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A mustra hivatalos programjában Reisz Gábor Magyarázat mindenre című, harmadik nagyjátékfilmje is szerepel, a Biennale College Cinema szekcióban pedig Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni lesz látható. A nyitónapon adják át a fesztivál Arany Oroszlán-életműdíját Liliana Cavani olasz rendezőnek és forgatókönyvírónak.

Reisz Gábor filmrendező harmadik nagyjátékfilmjét mutatják be Velencében
Reisz Gábor filmrendező harmadik nagyjátékfilmjét mutatják be Velencében. Fotó: MTI/Kallos Bea

A 23 filmből álló versenyprogramban műsorra tűzik számos amerikai rendező, köztük David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új filmjét, de erős válogatás látható majd Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából is. A mezőny Arany Oroszlán-fődíját odaítélő nemzetközi zsűrit Damien Chazelle, a Kaliforniai álom Oscar-díjas rendezője vezeti.

A megnyitón a versenyprogram Comandante című filmjét mutatják be, ebből az alkalomból egy korabeli tengeralattjárót horgonyoztak le a Szent Márk térnél.

 

Két magyar film is műsorra kerül

Reisz Gábor filmjét az A kategóriás fesztivál Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekciójában vetítik. A Magyarázat mindenre főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A forgatókönyvet Reisz Gábor és Schulze Éva írta, a producer Berkes Júlia, az operatőr Becsey Kristóf, a vágó pedig Gorácz Vanda és Reisz Gábor volt.

Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni, amely egy vándorcirkusz mindeneséről szól, a Velencei Biennálé támogatásával készült, fejlesztésére a Biennale College Cinema programban került sor.

 

Oscar-közelben

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója a Reuters TV-nek elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a hollywoodi színészsztrájk miatt sok amerikai színész nem vehet részt a fesztiválon, de a független filmek sztárjai ott lesznek. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az amerikai színészek és forgatókönyvírók sztrájkja komoly hatással van a filmgyártásra.

Ha a sztrájk elhúzódik, annak óriási, negatív hatása lesz a következő filmes évadra és díjszezonra is

 – jósolta Barbera.

A velencei filmfesztiválról számos film kerül Oscar-közelbe, az elmúlt évek tizenegy rendezői Oscar-díjasa közül nyolc filmje debütált Velencében, köztük Chazelle Kaliforniai álom című alkotása is. – Meglepődnék, ha David Fincher vagy Bradley Cooper, vagy Sofia Coppola nem indulna idén az Oscarért – mondta Barbera.

Fincher A gyilkos című thrillerrel szerepel a versenyprogramban, amelynek főszerepét, egy bérgyilkost, Michael Fassbender alakítja. Cooper a világhírű karmesterről, Leonard Bernsteinről szóló Maestróval érkezik Velencébe, amelynek főszerepét is eljátszotta a rendezés mellett. Coppola pedig az Elvis Presley feleségének memoárjai alapján forgatott Priscillát kíséri el a lagúnák városába.

A fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt filmjei között emlegetik még a Michael Mann rendezésében készült Ferrarit Adam Driverrel a címszerepben, továbbá a Mads Mikkelsennel forgatott The Promised Land című kosztümös életrajzi drámát, vagy Michel Franco Memory című drámáját is Jessica Chastainnel.

A fesztiválon Woody Allen, Luc Besson és Roman Polanski új alkotásait szintén láthatja a közönség. Besson a Dogman – A kutyák ura című új filmjével; Allen a Coup de Chance című, első francia nyelvű munkájával; Polanski pedig The Palace című vígjátékával szerepel a fesztivál programjában. A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 9-én zárul.

Borítókép: A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije (Fotó: MTI/AP/Invision/Vianney Le Caer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.