Ritkán hallható barokk művek is felcsendülnek az Orgonák éjszakáján

Orgonára és hegedűre írt barokk kamaraművek is hallhatók lesznek a Pannonhalmi Főapátság Boldogasszony-kápolnájában augusztus 5-én, az Orgonák éjszakáján. Az eseményre az ország számos más helyszínén is készülnek a templomok, kulturális központok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 01. 17:00
Orgonák éjszakája Debrecenben
Orgonák éjszakája Debrecenben Fotó: Molnár Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Zsolt orgonista, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya és Osztrosits Éva hegedűművész közös koncertjén megtapasztalhatja a közönség, hogyan szólt az 1820-as években Elgasz Ferenc által épített orgona. A 200 éves hangszert tavaszra eredeti állapotába állították vissza, így ugyanazt a barokk hangzásélményt nyújtja, mint két évszázaddal ezelőtt – áll a szervezők közleményében. Az esten öt barokk zeneszerző műve hangzik majd el.

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház új, multiplex rendszerű karorgonája
A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház új, multiplex rendszerű karorgonája Fotó: Sipeki Péter

Kecskeméten egy négy templomon átívelő sétán négy orgonakoncerten vehetnek részt az érdeklődők augusztus 5-én. A rendezvényt úgy alakította ki a Filharmónia Magyarország, hogy egymás után mind a négy koncertet meg lehessen hallgatni.

Lesz orgonakoncert Aggtelken, a Baradla-barlangban, Miskolctapolcán, a barlangfürdő előtti sétányon, a budapesti Városliget nagy játszóterén a gyerekek orgonát építhetnek, a budafoki belvárosi templomok orgonáit pedig nemcsak meghallgatni, de megszólaltatni is lehet.

Mindezeken túl a budapesti Szent István-bazilikában, Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, Debrecenben a Kistemplomban, Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben és a Kodály Központban is várják az érdeklődőket, de programokkal és koncertekkel készülnek többek közt a siófoki Krúdy sétány hajóállomásán, a mohácsi evangélikus templomban és a szegedi Szent Gellért-templomban is.

Borítókép: Orgonák éjszakája Debrecenben (Fotó: Molnár Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.