Sepsi Enikő lehet az SZFE új rektora

Sepsi Enikőt 16 igen szavazattal támogatta a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 18:00
Sepsi Enikõ
Sepsi Enikő Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatta Sepsi Enikő jelölését a rektori pozícióra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa – erősítette meg a hvg.hu kérdésére az intézmény. Az SZFE a Magyar Nemzettel közölte: 

a szenátus 16 tagja támogatta Sepsi Enikő jelölését a posztra, így a testület támogatást kérve küldi tovább az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának, amely kedden foglal majd állást a kinevezés kérdésében.

A döntést követően az új rektort a köztársasági elnök nevezi majd ki. 

Az SZFE rektori pozíciójára azután kellett új pályázatot kiírni, hogy Rátóti Zoltán korábbi rektor egészségügyi okokra hivatkozva áprilisban lemondott a posztról. 

Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetének alapító vezetője. Az ELTE-n magyar-francia szakon 1993-ban végzett, doktori tanulmányait 1996 és 2000 között a Sorbonne-on, a párizsi École Normale Supérieure-ön és az ELTE Irodalomtudományi Doktori Programjában folytatta. Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, a színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány (modern és kortárs misztika).

A professzor több díj birtokosa, 2010-ben a francia miniszterelnök az Akadémia Pálmák Lovagi fokozata kitüntetésben (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques) részesítette a tudomány, az oktatás és a francia kapcsolatok terén elért kiemelkedő eredményért, 2022-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is. 

Borítókép: Sepsi Enikő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.