Továbbörökítik a nemeshanyi varrott csipke hagyományát

Összművészeti fesztivál és csipketábor helyszíne a Veszprém vármegyei Nemeshany. A fesztiválon fellép a zeneakadémisták alkotta Era Nova Kamarazenekar, helyi alkotók munkáiból látható fotó- és képzőművészeti kiállítás, és könnyűzenei koncertekkel is várják az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 11. 19:00
Összművészeti fesztivált és csipketábort tartanak Nemeshanyban
Nemeshany egyik fontos öröksége a varrott csipke Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteki köszöntőjében hangsúlyozta: a fesztivál a szervezők elkötelezett munkájának eredményeként valósulhatott meg, erősítve az itt élők közösségét. A település turisztikai szempontból is egyre vonzóbbá válik, és országosan is jelentős szerepet foglal el a kultúrát és a hagyományt ápoló közösség jóvoltából – emelte ki a miniszter, példaként említve a csipkeverés régre visszanyúló hagyományait a településen, valamint a vízimalmot, amely sok látogatót csalogat a térségbe.

Az Era Nova kamarazenekar koncertje
Az Era Nova kamarazenekar koncertje (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

Az egyhetes csipketábor 16 résztvevője továbbélteti a nemeshanyi varrott csipke hagyományát. A csipkegyűjtemény állandó kiállításon megtekinthető a faluházban.

A Magyar falu program támogatásával megvalósuló fesztivál nyitónapján, csütörtökön Keresztes Szilárd természetfotóiból és Rábaközi Ilona festményeiből nyílt kiállítás. Pénteken a helyi kötődésű Era Nova zenekar adott koncertet, majd a Cinka Trió muzsikál, ezt követően Szabó Csaba néptáncművész állt a közönség elé. A kora esti táncházat követően Kalász Bogi és barátai zenélnek, Bősze Péter muzsikál, fellép az Egy5egy zenekar, a nap zárásaként gyertyafényes koncertet ad az Era Nova Kamarazenekar. 

Szombaton délután ismét az Era Nova muzsikál, és Kávási Norbert, a környezettudomány doktora tart előadást a sugárvédelemről. Kora este az Era Nova, a Szembeszél együttes, a Sildervald és a Semmi zenekar műsorát hallgathatják meg az érdeklődők, a fesztivált zenés retro party zárja. A fesztivállal párhuzamosan rendezett csipketábor résztvevői az összművészeti fesztiválnak otthont adó Pajtaszínház közelében lévő kultúrházban alkotnak.

Borítókép: Nemeshany egyik fontos öröksége a varrott csipke (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.