Veszprémben átadták a megújult Auer-házat

Hangszerkészítő műhelyt és bemutatótermet, valamint vendégművészek fogadására alkalmas lakásokat is kialakítottak a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) programban több mint 274 millió forintból megújított veszprémi Auer-házban, amelyet kedden adtak át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 02. 8:00
ÓKOVÁCS Szilveszter
Veszprém, 2023. augusztus 1. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója beszédet mond a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) programban több mint 274 millió forintból megújított veszprémi Auer-ház átadásán 2023. augusztus 1-jén. Az épületben hangszerkészítõ mûhelyt és bemutatótermet, valamint vendégmûvészek fogadására alkalmas lakásokat is kialakítottak. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: Bodnár Boglárka / MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP), Veszprém polgármestere fontos pillanatnak nevezte a város életében az Auer-ház átadását, amellyel régi adósságát törleszti a közösség. A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész ugyanis a városban és Magyarországon is kevésbé ismert, mint a nemzetközi zenei életben.
A polgármester közölte: az épület a közelmúltban az önkormányzat tulajdonába került, és az EKF programnak köszönhetően lehetőség nyílt a felújítására. A házban hegedűkészítő műhely és bemutatóterem is helyet kapott, valamint a Veszprémbe érkező művészeket szolgálja majd – tette hozzá Porga Gyula.

Átadták Veszprémben az Auer-házat
Az épületben hangszerkészítő műhelyt és bemutatótermet, valamint vendégművészek fogadására alkalmas lakásokat is kialakítottak. (Forrás: MTI/Bodnár Boglárka)

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója utalva a hegedűművész világszerte ismert zenepedagógiai munkásságára úgy fogalmazott: nem Auer Lipótot kell követni, hanem azt a célt, amelyet ő követett. Örömét fejezte ki, hogy a veszprémi Auer-ház a hegedűkészítőktől a muzsikán át a városban megpihenő zenészekig számos formában szolgálja a zeneművészetet.

Így az az épület, amelyben Auer Lipót felnőtt, egyfajta inkubátorházként működhet – mutatott rá.

Demel Eszter, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar vezetője Auer Lipót örökségéről szólva Veszprém zenei életét méltatta, majd a kamarazenekar tagjai adtak elő néhány rövid darabot az átadóünnepségen.
A szervezők tájékoztatása szerint a felújítással az 1700-as években épült háromszintes házban három lakóegységet alakítottak ki, hátsó részében pedig Sümegi Elemér mester hangszerkészítő műhelye és bemutatóterme várja a látogatókat, amely kiállításoknak is helyt ad majd. Az ingatlant a veszprémi Művészetek Háza üzemelteti.

A veszprémi Auer-ház
A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) programban több mint 274 millió forintból megújított veszprémi Auer-ház az átadás napján 2023. augusztus 1-jén. (Forrás: MTI/Bodnár Boglárka)

Auer Lipót előtt tiszteleg Veszprémben a vasárnapig tartó kilencedik Auer Fesztivál is, amelyen Lucas Debargue francia zongorista és Valeriy Sokolov ukrán hegedűvirtuóz a Mendelssohn Kamarazenekarral lép fel. 

Szerepel a fesztivál programjában Richard Galliano francia harmonikaművész, az indiai Amjad Ali Khan, a sarod világhírű mestere, a Concerto Armonico, valamint az Auer-trió is.

Auer Lipót többek közt az orosz hegedűiskola megalapozója volt

1845-ben született Veszprémben. Gyermekként a Veszprémi Székesegyház első hegedűsénél tanult, majd Pestre, később Bécsbe került. Hegedűsként és karmesterként is nagy sikert aratott nemcsak Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is. Karrierje csúcsán országok és uralkodók versengtek, hogy hallhassák játékát. Korának leghíresebb hegedűtanáraként, az orosz hegedűiskola megalapozójaként csak Oroszországban több mint háromszáz kiváló hegedűs került ki az iskolájából.

 

Borítókép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédet mond a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) programban több mint 274 millió forintból megújított veszprémi Auer-ház átadásán 2023. augusztus 1-jén. (Forrás: MTI/Bodnár Boglárka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.