A szerelem kegyetlensége, abszurditása és szépsége

Molnár Ferenc legendás vígjátéka, Az üvegcipő, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, ma este tér vissza a teátrumba.

2023. 09. 23. 9:45
Az üvegcipő Fotó: Vígszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy különös szerelmi négyszög törékeny emberi viszonyokkal és sorsokkal, középpontban egy álomvilágban élő kis cseléddel, akinek a mesebeli ideái mégis valósággá válnak – erről szól Az üvegcipő című darab, mely most visszatér Vígszínházba.

Az üvegcipő (Forrás: Vígszínház)

Mint írják, Irma, a Józsefváros Hamupipőkéje nem gazdag királyfiról álmodik: ő egy szegény asztalosba, Sipos Lajosba szerelmes, reménytelenül. De a mogorva iparosmestert már más is kiszemelte magának: Adélnak, a panziósnőnek még házassági tervei is vannak, miközben fiatal szeretője karjaiban keresi a boldogságot.

Molnár Ferenc vígjátéka ironikus, szívfacsaró mese, amely meghódította nemcsak a magyar, de a külföldi színházak közönségét is. A közleményben az Adélt alakító Kovács Patríciát idézik, aki elmondta: a darab mindent tud a szerelemről, annak abszurditásáról, szépségéről és kegyetlenségéről. Egy ilyen anyaggal dolgozni egy olyan rendezővel, aki zsigerileg mozgatja meg az embert nézőként és színészként is, csodálatos érzés.

Ez az a színházi nyelv, ami miatt anno színész akartam lenni

 – mondta a művész.

Mohácsi János szerint Az üvegcipőben olyan konfliktusokkal szembesülhetünk, amelyek mindannyiunk számára ismerősek.

A Molnár-szöveg felett nyelvileg azért itt-ott elröppent az idő, ahhoz hozzá kellett nyúlni, és komoly változtatásokat hajtottunk végre a második felvonás szerkezetében is

– mondta a rendező, kiemelve, hogy a zene, amely Molnárnál a második felvonás végére korlátozódik, náluk a Szakértők zenekar élő muzsikájával átszövi az egész előadást.
 

Az üvegcipő újra a látható a Vígszínházban (Forrás: Vígszínház)

   

A Sipost alakító Stohl András élete egyik legnagyobb élményének tartja ezt a szerepet és munkát. Miként fogalmazott, „a próbafolyamat során abszolút védőháló nélkül megyek a rendezővel. Abban próbálok létezni, amit ő felvázol”.
   
Elárulta azt is, a szándékuk az volt, hogy Sipos Lajos ne legyen az első pillanattól egy elesett, kedvelhető figura, hanem „legyen egy pokróc, egy olyan fickó, akinek nem tudjuk, hogy mi a titka”. Hozzátéve: később, ahogy halad előre a történet, a néző rájön, hogy mitől ilyen rosszkedvű ez az ember.

A Sipos úrnak mindent elnéző, a szerelemért minden akadályt legyőzni képes Irma szerepében Waskovics Andrea lép színpadra. A művész elmondta: Irma olyan, mintha nem ebben a világban létezne. Imád színházba járni, s az ott látott darabok, az erős szenvedélyes érzelmek, a költészet óriási hatással vannak rá.

Kicsit olyan, mint egy kisgyermek. Naiv és őszinte, a szíve még tiszta. […] Hiába alázzák meg, hiába nagy körülötte a nyomás, ő nem törik meg, hanem megerősödik

 – mondta a szerepéről.

Az üvegcipő az egész évadban látható lesz a Vígszínházban, októberben 3-án, 4-én, 7-én, 19-én, 31-én, novemberben 12-én és 16-án játsszák.

Borítókép: Jelenet Az üvegcipő című darabból (Forrás: Vígszínház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.