Helyreigazítást kért a KIM a Pintér Béla Társulatról szóló HVG-cikkre

Mint írják, hangulatkeltő csúsztatás olvasható a lap írásában, miközben ők így is erőn felül segítenek.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 15:55
Pintér Béla
Pintér Béla Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint hangulatkeltő csúsztatásnak nevezi a Hvg.hu pénteki cikkének azon megfogalmazásait, amelyek szerint az állami támogatások „drasztikus” megvonásáról lenne szó a Pintér Béla Társulat esetében. Megfogalmazásuk szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a kormány erőn felül segíti az előadó-művészetet, így a Pintér Béla Társulatot is.

 A HVG szerkesztőségének elküldött, helyreigazítást kérő levelükben tájékoztatásul közlik:  „2020 és 2023 között a társulat összesen 92,4 millió forint állami támogatást kapott”. A szakmai programmegvalósítási és működési támogatásra kiírt pályázat keretei között 2023-ban összesen 14,4 millió forint állami támogatásban részesült a Pintér Béla Társulat – teszik hozzá.

A Hvg.hu írása, melynek címe szerint „A nemzet szégyene, hogy támogatást kell kalapozniuk”, pénteken jelent meg – egyebek mellett a Pintér Béla Társulat adománygyűjtő oldalán olvasható állításokra is hivatkozva. A Hvg.hu cikke úgy fogalmaz: a társulat számításai szerint a következő, huszonötödik évadjuk költségeinek 90 százalékát lennének képesek lennének a jegybevételeikből állni, de a maradék 10 százalékra hiába adtak be pályázatokat, nem kaptak elég támogatást.

Borítókép: Pintér Béla (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.