időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo
Navracsics Tibor: Mintegy 2800 esemény zajlott eddig, a programok folytatódnak

Igazi kulturális főváros lett Veszprém

Magyar Nemzet
2023.09.22. 20:12 2023.09.22. 20:40
Igazi kulturális főváros lett Veszprém

Mintegy 2800 esemény zajlott eddig az év eleje óta az Európa kulturális fővárosa programban. A programok az év végéig folytatódnak, több mint háromezer esemény várja az érdeklődőket – mondta a területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a régióban 1192, Veszprémben 1608 rendezvény várta a látogatókat az év kezdete és augusztus 31. között. Mint mondta, a járásközpontokba szervezett kiemelt események 92 ezer látogatót vonzottak és 150 ezren látogattak el a régió nyolc legnépszerűbb eseményére. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy több mint 2,2 millió ezer szállóvendég érkezett a régióba augusztus végéig, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 8,1 százalékkal növekedett az előző évhez képest. 

Hangsúlyozta: az év végéig további csaknem háromezer eseménnyel várja a program az érdeklődőket.     


 

HEGMANNÉ NEMES Sára; PORGA Gyula; MARKOVITS Alíz
Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) (Fotó: Katona Tibor)

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) emlékeztetett: 

a program megtervezésekor a vendégéjszakák számának növelése, a szezon meghosszabbítása és a veszprémiek programokba való bevonása volt a cél.

Közölte: a veszprémi belvárosba mintegy 1 millió 160 ezer látogató érkezett az említett időszakban, ezen belül mintegy 20,5 százalékkal növekedett a külföldiek száma az előző évhez képest. A város új rendezvényterén, a Gyárkertben 52 koncertnapon 72 produkció volt hallható, a programok 150 ezer látogatót vonzottak. Nőtt a város kulturális intézményeinek látogatottsága is, a Művészetek Háza 36 ezer, a Laczkó Dezső Múzeum 6 ezer, a Foton Audiovizuális Centrum 10 ezer látogatót vonzott, az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ kihasználtsága 95 százalékos volt. Hozzátette: Veszprémben 51,7 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek száma csaknem 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a programok 70 százalékát ingyenesen látogathatták az érdeklődők.     

 


Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke az EKF eseménysorozat tiszteletére készült bélyegsorozatról elmondta, hogy az új sorozat már augusztus eleje óta kapható. Mint mondta, a bélyeget Lakatos Luca grafikusművész alkotása díszíti és a programsorozat kilenc klasztere jelenik meg rajta.
 

A helyszínen kiadott sajtóanyagban a programsorozat további eseményeiről azt írják: októberben a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján gyűlnek össze a világ hegedűkészítő mesterei, és ugyanezen a héten rendezik meg a Chaconne Fesztivált. Novemberben a Veszprém Jazz Fesztivál várja a műfaj rajongóit, decemberben pedig a száz éve született Ligeti György zenei örökségét mutatja be a Modern Art Orchestra, majd a Gospel karácsony várja az érdeklődőket. Mint írják, a hétvégén nyílik Veszprémben a Nemzetközi Ékszerbiennálé, októbertől decemberig pedig az Európai Porcelánmanufaktúrák Találkozója és Kiállítása várja a látogatókat Herenden.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.