Kortárs kiállításon kezdenek párbeszédbe az Esterházy-kincsek és modern reflexióik

Az Esterházy család fraknói kincseiből és az azokra reflektáló modern műalkotásokból nyílik hamarosan kiállítás az Andrássy úti Q Contemporary galériában.

2023. 09. 20. 20:30
Az Esterházy-kincstár Fraknó várában
Az Esterházy-kincstár Fraknó várában Fotó: Andreas Hafenschner Forrás: esterhazy.at
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esterházy Privatstiftung és az Esterházy Magyarország Alapítvány szervezésében megvalósuló, szeptember 22-én nyíló Mediating and Charm című kiállítás sajátos szemszögből mutatja be a hercegi család fraknói várkastélyában őrzött műkincseket és az azok által ihletett kortárs alkotásokat. A Q Contemporary mostani budapesti tárlatára a kurátor, Zsikla Mónika által felkért művészek választottak ki egy-egy történelmi tárgyat, amelyek együtt láthatók az alkotók kortárs műveivel, érdekes párbeszédet teremtve közöttük. 

Fraknó vára, az Esterházy-kincsek eredeti őrzőhelye
Fraknó vára, az Esterházy-kincsek eredeti őrzőhelye (Forrás: Esterhazy.at/Lennard Lindner)

A műfaji változatosság a középkorban alapított „művészeti és csodakamrák" (Kunst- und Wunderkammer) egyik jellegzetessége volt, a világ minden tájáról származó tárgyak – az ékszerektől a szobrokon, festményeken át egészen a preparált állatokig – megtalálhatók voltak bennük. 

Így a mostani kiállításon számtalanféle tárgy látható lesz, például a Historia Antipodum oder Newe Welt című kötet néhány illusztrált oldala, amely a dél-amerikaiakról alkotott európai felfogást örökíti meg, egy bezoár, Vénusz istennő reflexiója és a Bécsi Szépművészeti Múzeum egyik Cranach-festményének értékes másolata is. 

A fraknói az egyik legrégebbi, évszázadok óta érintetlenül fennmaradt gyűjtemény, első leltárjegyzékét még 1654-ben rögzítették Esterházy Miklós nádor halála után. A gyűjteményt a nádor fia, Pál tette hitbizományi tulajdonná, az ő nevéhez fűződik a Wunderkammer és a szintén Fraknóban található fegyvergyűjtemény kialakítása is. 

Borítókép: Az Esterházy-kincstár Fraknó várában (Forrás: Esterhazy.at/Andreas Hafenschner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.