Latabártól Travoltáig – ma kezdődik a Budapesti klasszikusfilm-maraton + videó

A fesztiválon csaknem ötven magyar és ötven külföldi restaurált alkotást láthat a közönség fővárosszerte. Köztük több népszerű klasszikus filmet ingyenesen, a Szent István-bazilika előtt.

Forrás: NFI2023. 09. 12. 13:19
A Régi idők focija
A Régi idők focija Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 12. és 17. között 48 frissen restaurált magyar alkotással, élőzenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel várja a nézőket a Budapesti klasszikusfilm-maraton, de láthatjuk a vásznon Törőcsik Marit, Johnny Deppet, Garas Dezsőt, Tolnay Klárit, Grace Kellyt és John Travoltát is. Az esemény részeként a szabadtéren vetített filmeket, így a Jézus Krisztus szupersztárt, a Grease-t (Pomádé), a Régi idők fociját és az Ed Woodot ingyenesen nézhetik meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt. A többi vetítésre kedvezményes, ötszáz forintos jegyek válthatók a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben.

Monica Bellucci a Maléna című filmben, amelyet Koltai Lajos fényképezett
Monica Bellucci a Maléna című filmben, amelyet Koltai Lajos fényképezett (Fotó: Nemzeti Filmintézet) 

A Nemzeti Filmintézet szervezésében keddtől vasárnapig olyan felújított alkotások térnek vissza a mozikba, amelyeket évekkel vagy évtizedekkel korábban láthatott legutóbb a közönség, és amelyek kizárólag a filmmaratonon tekinthetők meg nagyvásznon. A fesztiválhelyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését a legnagyobb kortárs magyar jazz-zenészek előadása kíséri.  

Kiemelt feladatunk filmkincsünk kutatása, gondozása és továbbadása. Az ehhez szükséges technikai feltételek biztosítása mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a frissen felújított mozgókép-alkotások ne csak mint múzeumi tárgyak, szakmai érdekességek éljenek tovább, hanem a széles közönség is újra felfedezhesse őket. Mutassuk meg a következő generációknak gyerekkorunk és fiatalságunk nagy kedvenceit és hőseit!

 – nyilatkozta a fesztivál közleménye szerint Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.  

– Az idei Maraton egy páratlan filmes élménycsomag, 48 frissen restaurált magyar alkotással, élő zenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel. Ragályi Elemérre emlékezünk a Régi idők focijával, és filmes sétára hívjuk a közönséget a 150 éves Budapesten – hangsúlyozta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója.

A filmmaraton különleges programjai közé tartoznak a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor látványos szuperprodukciói, valamint az Oscar-díjas Emeric Pressburger, azaz Pressburger Imre alkotásai, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen hozzák el filmjeiket, köztük a legendás Trainspotting és Az utolsó skót király című alkotásokat.  

A filmmaraton számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra is: Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes mellett a filmörökség és a filmtörténet neves kutatói avatják be a közönséget izgalmas kulisszatitkokba. 

A filmmaratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedd este. 

Borítókép: Jelenet a Régi idők focijából (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

 

 

 

 

  

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.