Meseegyetem Nyíregyházán

Tavaly nagy sikert aratott, így idén újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi meseegyetem elnevezésű programsorozatot. A csütörtöki esemény szervezője a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete.

Forrás: Nyíregyháza.hu, MTI2023. 09. 23. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Őszi meseegyetem  célja a magyar népmese és műmese gazdag és egyedülálló világának őrzése, ápolása, népszerűsítése és társadalmi elfogadottságának erősítése. Imre Rubenné, a Nyíregyházi Egyetem (NYE) Óvó- és Tanítóképző Intézet igazgatója elmondta, hogy az előzi évi program telt házas volt, és a népmese napjához kapcsolódva ebben az évben is sokszínű szakmai-módszertani rendezvénnyel várják az érdeklődőket szeptember 28-án, csütörtökön 10 órától a NYE B épületének nagyelőadójában.

A II. Őszi meseegyetemen nyitásként Berecz András Kossuth-díjas előadóművész lép színpadra, majd a mesekutatás különböző területeihez kapcsolódva szakmai előadásokat hallhatnak a látogatók. Ezt követően Kádár Annamária pszichológus a népmese és az életmese kapcsolatáról beszél majd, míg Biczó Gábor, a Debreceni Egyetem professzora a nyírségi mesegyűjtő, Erdész Sándor munkásságát állítja középpontba. Török Georgina pompás mesés junior nagykövetként a Pompás napok módszertanának sajátosságait, az élőszavas mesemondás jó gyakorlatait ismerteti.  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajzi Intézetének két doktorandusza is előadást tart majd a rendezvényen, Tompos Krisztina a tyukodi népmesékről, míg Tóth Gábor a népmese és a rajzfilm összefüggéseiről fog beszélni.
 

A második Őszi meseegyetemre az oktatás különböző szintjein dolgozó gyakorló pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek mellett mindenkit várnak, aki érdeklődik a mese iránt és fontos számára a népmesék fennmaradása, valamint az azokban élő bölcsesség továbbhagyományozása.

 

Borítókép: Részlet a Magyar népmesék című sorozatból (Forrás: Nyíregyháza.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.