Csajkovszkij, Prokofjev és Rahmanyinov kamarazenéje a BMC-ben + videó

A remek előadópáros, a svájci születésű Zoltán Despond és a bolgár Vesselin Stanev kelti életre az orosz zene nagyjait november 23-án a Budapest Music Centerben.

Forrás: BMC2023. 10. 06. 19:00
Zoltán Despond és Vesselin Stanev
Zoltán Despond és Vesselin Stanev Forrás: BMC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal svájci csellóművész, Zoltán Despond és Vesselin Stanev bolgár zongoraművész duója ebben az évadban orosz műsorral járja be Európát. A hazai közönség a Budapest Music Centerben (BMC) láthatja a nagyszerű párost november 23-án. 

Mint az intézmény közleményéből kiderül, 

a két művész érzékeny, energikus és elegáns játékát négy műben ismerheti meg a közönség: Szergej Prokofjev egyszerű C-dúr szonátája, Piotr Csajkovszkij eredetileg zongorára készült, személyes hangvételű Noktürnje és a beszédes című Valse sentimentale, végül pedig Szergej Rahmanyinov legkedveltebb kamaradarabja, a misztikus, néhol tömjénillatú, erős érzelmektől fűtött g-moll szonáta szerepel a programban.

Utóbbi mű születését személyes krízis előzte meg: Rahmanyinov ugyanis depresszióba esett I. szimfóniájának 1897-es kudarca után. A mélyponton túllendülve azonban sikeresen leküzdötte az alkotói válságot, és 1901-ben meg is komponálta híres 2. zongoraversenyét és a g-moll csellószonátát, amely a sötétségtől a világossá felé halad. 

Prokofjev 1949-ben komponált csellószonátája éppen abból az időből származik, amikor a szovjet kulturális bürokrácia elnyomta a művészeteket, a zeneszerző azonban meg tudta menteni magát, nagy erőket fektetett a munkába, s hangjegyekbe foglalta, mit gondolt valójában. A közönség Despond és Stanev novemberi koncertjén többek között ezt is meghallgathatja majd. 

Borítókép: Zoltán Despond és Vesselin Stanev (Forrás: BMC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.