Húszéves a Kill Bill – Tíz érdekesség Tarantino kultfilmjéről + videó

Összeállításunkból kiderül, miért vetett véget a rendező és múzsája, Uma Thurman kapcsolatának a Kill Bill, kik utasították vissza David Carradine előtt Bill később ikonikussá vált szerepét és az is, hány liter művér folyt el a film forgatása során.

Forrás: Life.hu2023. 10. 11. 19:00
Uma Thurman a Kill Bill első részében
Uma Thurman a Kill Bill első részében Forrás: AFP/Miramax
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Quentin Tarantino és Uma Thurman közösen találták ki a Kill Bill ötletét a Ponyvaregény forgatásán, ám végül ez lett a hattyúdaluk is: a rendező és egykori múzsája soha többé nem forgattak együtt – derül ki a Life.hu cikkéből.

Quentin Tarantino Uma Thurmant instruálja a Kill Bill forgatásán
Quentin Tarantino Uma Thurmant instruálja a Kill Bill forgatásán. Forrás: AFP

1. A rendező és a színésznő a Ponyvaregény egyik forgatási szünetében beszélgettek arról, milyen filmet csinálnának együtt szívesen, mire Tarantino felvetette az 1970-es évek kungfu-filmjeinek ötletét, Thurman pedig egy lehetséges nyitóképet, amelyen ő szerepelne menyasszonyi ruhában, összeverve. 

2. Tarantino ezután sem siette el a forgatókönyvírást: több mint hat évig dolgozott rajta. Olyan monumentális sztorit hozott össze, amelyhez négyórás filmet kellett volna forgatni, így a rendező úgy döntött, inkább kettévágja a történetet. 

3. Emiatt a rendező a Kill Bill 2-t nem is tekinti önálló filmnek, hiszen ugyanannak a történetnek a folytatása, ráadásul nagyrészt egyszerre forgatták az első résszel. Tarantino így a saját filmlistája szerint még csak kilenc mozifilmnél tart, vagyis egyet még forgathat, hogy betartsa korábbi ígéretét, miszerint tíznél hagyja majd abba a munkát.

4. Uma Thurman terhessége miatt elhalasztották a forgatást, mivel Tarantino hallani sem akart arról, hogy mással helyettesítse múzsáját. 

5. A rendező alaposan felkészítette a szerepre Thurmant, többek között megnézetett vele három fontos filmet: Sergio Leone Egy maréknyi dolláérért című klasszikus westernjét, a bérgyilkos című hongkongi alkotást és a Coffy című női bosszúsztorit.

6. Bill szerepére Tarantino eredetileg Warren Beattyt nézte ki, aki karakteréből adódóan James Bondra hajazó, nagyvilágibb figura lett volna. Ő azonban visszautasította a szerepet, csakúgy, mint Jack Nicholson, Kurt Russell, Mickey Rourke, Burt Reynolds és Kevin Costner, végül David Carradine vállalta el. És milyen jól tette: ez lett az egyik legismertebb szerepe. 

7. Van egy jelenet, amelyben a főhősnő karddal kettévág egy baseball-labdát. A felvétel nem trükk, az akció valóban megtörtént, csak nem Thurman hajtotta végre, hanem dublőre, Zoë Bell.

8. Egy másik, a Kék Levelek Házában zajló, hosszú akciójelenet forgatása összesen nyolc hétig tartott. Ugyanannyi ideig, mint a Ponyvaregény komplett forgatása. 

9. Uma Thurman autóbalesetet szenvedett a forgatáson. A film szerint éppen Billhez kellett vezetnie egy kanyargós úton, és bár kérte Tarantinót, hogy kaszkadőr helyettesítse, a rendező meggyőzte arról, hogy semmi baj nem lesz. Mégis lett: a színésznő kocsija lesodródott az útról, ő pedig agyrázkódást szenvedett és megsérült a térde is (az erről készült videót a cikk alján láthatja). Ráadásul Tarantino nem állt ki mellette (bár bocsánatot kért), az eset is hozzájárult kapcsolatuk megromlásához. 

10. A film során összesen 1700 liternyi művér folyik el, és kilencvenöten halnak meg a forgatókönyv szerint. 

A Kill Billt 2003. október 10-én mutatták be az amerikai mozikban, Magyarországra egy héttel később, október 16-án jutott el, s összesen 180 millió dollárt termelt, miközben csak 30 millióba került, így Tarantino egyik legsikeresebb filmjévé vált. 

Borítókép: Uma Thurman a Kill Bill első részében (Forrás: AFP/Miramax)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.