Klasszikus művek az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjén

A „Grandioso”, azaz „nagyszerű” kifejezés, amelyre az Anima Musicae kamarazenekar új bérletsorozata is utal, a komolyzenében olyan nagy ívű és monumentális hangzást takar, amely mély érzelmeket és súlyos jelentőséget közvetít. Azok a zenei darabok, amelyek ezen jelzővel vannak ellátva, gyakran hosszabb terjedelműek. Napjainkban ezek a zeneművek lehetőséget kínálnak a hallgatóknak, hogy elmerüljenek egy mélyebb és elgondolkodtató zenei élményben, ami által összekapcsolódhatnak az emberiség univerzális érzelmeivel és történetével.

2023. 10. 30. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 29-én, az Anima mellett „a trombita Carusójaként” emlegetett Szergej Nakarjakov és Raúl da Costa tolmácsolásában, újra felfedezhetjük a világklasszis alkotásokat a Zeneakadémián. Az Anima Musicae élő produkciója lendületes élménnyel üdvözli látogatóit, ahol a zenészek és a hallgatóság egyaránt megoszthatják zenei tapasztalataikat. 

A hangszerek igazi és élő varázslatot adnak ehhez az estéhez: Nakarjakov szárnykürt és trombita segítségével, Da Costa pedig egyedi zongorajátékával kápráztatja el a nagyérdeműt.

A november 29-ei koncert programja:

J. Haydn: C-dúr csellóverseny Hob.VIIb:1 (átirat) – közreműködik: Szergej Nakarjakov (szárnykürt)

D. Sosztakovics: c-moll zongoraverseny – közreműködik: Raúl da Costa (zongora) és Szergej Nakarjakov (trombita)

SZÜNET

W. A. Mozart: C-dúr quartet KV 157

D. Sosztakovics: C-moll kamaraszimfónia – közreműködik: Raúl da Costa (zongora)

Joseph Haydn az egyik legjelentősebb zeneszerző volt a klasszikus időszakban, munkásságával megalapozta a szimfonikus és a vonósnégyes műfajok fejlődését. Emellett kivételes tehetségét a kamarazenében és szólóművekben is bizonyította, ahogy azt a C-dúr csellóverseny is példázza. A mű remekül ötvözi Haydn stílusának jellegzetességeit: 

az elegáns melódiaírást, az ötletes harmóniaváltásokat és a dinamikus ritmusokat. A verseny három tételből áll: a gyors nyitány után, egy lírai lassú tétel és egy élettel teli finálé következik.

Szergej Nakarjakov repertoárja már csodagyerekként sem korlátozódott a trombitára írt művekre, hanem egyre több olyan darabot foglal magában, amelyeket eredetileg más hangszerre komponáltak. 

Haydn művének átiratában a szólószerepet ritkán betöltő szárnykürtöt ismerheti meg a közönség, Nakarjakov egyedi készítésű hangszere segítségével.

 

A koncertre a jegyek ITT érhetők el.

Borítókép: Az Anime Musicae kamarazenekar (Forrás: Anime Musicae)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.