Magyar filmes sikerek a nemzetközi seregszemléken

Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Madarász Isti Átjáróház és a szintén magyar filmesek részvételével, cseh–szlovák–magyar koprodukcióban készült bábanimáció, a Tomi, Polli és a varázsfény című alkotásokat díjazták rangos nemzetközi filmfesztiválokon a hétvégén.

Forrás: Nemzeti Filmintézet2023. 10. 16. 13:30
Az Elfogy a levegő stábja a varsói díjakkal
Az Elfogy a levegő stábja a varsói díjakkal (Forrás: Nemzeti Filmintézet) Fotó: Nemzeti Filmintézet Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai zsűrik régiónk A kategóriás seregszemléjén Varsóban és a zsánerfilmek legnépszerűbb fesztiválján, a spanyolországi Sitgesben ítélték legjobbnak a magyar, illetve magyar részvétellel készült produkciókat.

Krasznahorkai Ágnes és Moldovai Katalin
Az Elfogy a levegő főszereplője, Krasznahorkai Ágnes és Moldovai Katalin rendező. Forrás: Nemzeti Filmintézet

Az Elfogy a levegő-ért Moldovai Katalin rendező az elsőfilmes verseny fődíját, a filmkritikusok nemzetközi szervezete, a FIPRESCI díját, valamint a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját is elhozta a varsói nemzetközi filmfesztiválról szombat este. 

A megtörtént eseményekből kiinduló Elfogy a levegő című dráma a filmintézet Inkubátor programjának támogatásával készült. 

Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin volt. A Mozinet forgalmazásában november 2-tól országszerte látható filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

A spanyolországi Sitgesben szombat este ért véget a zsánerfilmek legnagyobb fesztiválja, melyet idén 56. alkalommal rendeztek meg. Madarász Isti Átjáróház című filmjét az „Új víziók” program zsűrije elismerő oklevéllel méltatta. 

 

Rujder Vivien
Rujder Vivien, Az átjáróház főszereplője. Forrás: Nemzeti Filmintézet

A fantasztikus-romantikus vígjáték a filmintézet támogatásával, Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével készült, és megtekinthető a Filmión. Forgatókönyvét Veres Attila írta, az operatőre Garai Gábor volt, a zenéért Pacsay Attila felelt, producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

A sitgesi fesztiválon a legjobb animációs film díját nyerte el a filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a varázsfény című cseh–szlovák–magyar koprodukciós családi mesefilm. A stop-motion technikával készült bábanimáció Filip Posivac cseh rendező első mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. 

A Tomi, Polli és a Varázsfény című családi mesefilm cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült. Forrás: Nemzeti Filmintézet
A Tomi, Polli és a varázsfény című családi mesefilm cseh–szlovák–magyar koprodukcióban készült. Forrás: Nemzeti Filmintézet

A Tomi, Polli és a varázsfény koproducere Osváth Gábor, a filmet a hazai közönség december 21-től láthatja a Vertigo Média forgalmazásában. 

Borítókép: Az Elfogy a levegő stábja a varsói díjakkal (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.