Nova Fesztivál: egy magyar DJ is túlélte Izraelben a Hamász mészárlását

DJ Wegha, vagyis az Ozora Fesztivál főszervezőjeként is ismert Tóth András is részt vett Izraelben a Nova Festivalon, amely a Hamász terroristáinak kiemelt célpontja volt a Gázai övezet határához közel fekvő Re'im kibuc közelében. Friss posztjában közli az őt megmentő Noa Beer vallomását is arról, hogyan mentette ki azt a külföldi DJ-t, aki a gondjaira volt bízva. S aki nem volt más, mint DJ Wegha.

2023. 10. 09. 18:00
Hamasz-terror
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

DJ Wegha neve a rendezvény plakátján is szerepelt, magyar zászló jelölte őt a külföldi fellépők sorában. A plakát tanúsága szerint október 7-én hajnali 3.30–4.45 között lépett fel a Negev-sivatagban tartott fesztivál egyik színpadán. 

DJ Wegha, alias Tóth Wegha András a DJ-pultnál. Forrás: Discogs.com

DJ Wegha nemcsak az Ozora Fesztivál szervezőjeként, hanem a Turbopauza nevű psy/ambient formáció tagjaként is ismert a magyar zenei életben. 

Hamasz-terror
DJ Wegha neve a rendezvény plakátján is szerepelt. Forrás: a Tribe of Nova Facebook-oldala

A Hamász terroristái reggel 8 óra körül törtek rá a fesztivál vendégseregére. Tóth Andrást először a Telex kereste a magyar sajtóból a hétvégén, aki akkor a lapnak az első sokk hatása alatt csak annyit nyilatkozott, hogy nem szeretne semmi mondani, s hogy ami történt, az tragédia. 

Aztán a Facebook-oldalára valamivel később kiírt egy rövid üzenetet, ami mindössze ebből a két mondatból állt: „Megvagyok. Részvétem a családoknak, borzalom.”

A legfrissebb üzenete azonban már a hála kinyilvánítása a Nova Fesztivál egyik munkatársának, a Noa nevű közreműködőnek, akit a megmentőjének nevez. 

A megmentőm, Noa vallomása. Köszönöm! Én! Részvétem az összes családnak és barátnak, lelkem egy része örökre ott marad

– olvasható DJ Wegha friss bejegyzésében, amelyet a Noa nevét tartalmazó sor végén piros, a lelke egy részét a Negev-sivatagban hagyó sor végén pedig fekete szívvel adott közre.

Noa részletesebb beszámolóval is szolgáló vallomása alapján Tóth András megfogalmazása nem túlzás: Noa Beer határozott fellépése alapján joggal nevezi őt a magyar DJ a megmentőjének.

Noa Beer – amint az a DJ Wegha Facebook-oldalán is közreadott, angol nyelvű beszámolójából is kiderül – a Nova Fesztivál Universo Paralello elnevezésű partijának munkatársaként dolgozott. Mint írja, az volt a dolga, hogy elhozza „az egyik külföldi DJ-t a szettjéhez”. 

Ő ugyan nem nevezi néven DJ Weghát, de abból, hogy Noa vallomása épp az ő Facebook-oldalán jelent meg, s éppen őt, Noa Beert nevezi DJ Wegha a megmentőjének, egyértelművé teszi, hogy Noa Beer Tóth András, vagyis DJ Wegha kísérője volt a borzalmas mészárlássá fajuló partin. 

Noa Beer, mint írja, hajnalban, 2.45-kor érkezett a fesztivál helyszínére, ahová az egyik külföldi DJ-t – vagyis Tóth Wegha Andrást – kísérte. A műsor rendben lezajlott, s Noa DJ Wegha bulija után kiment a táncparkettre, hogy együtt táncoljon a közönséggel. Negyed hét táján ment vissza a színpadra, hogy videót készítsen az egyik barátja fellépéséről. Az utolsó videó a telefonján 6.28-kor készült, néhány másodperccel azelőtt, hogy észrevették volna, hogy rakéták szállnak felettük az égen. 

A fesztiválon a mikrofonba valaki bekiabálta, hogy mindenki minél gyorsabban hagyja el a fesztivál helyszínét, s így Noa is szólt a gondjaira bízott DJ-nek – vagyis Tóth Wegha Andrásnak –, hogy rohanjanak a kocsihoz. 

Noa Beer ezután részletesen leírja azt, hogyan tudtak az első autók között kiszáguldani a sivatagba, s azt is, hogyan találta magát szembe az első olyan terroristával, aki az autójukra tüzelt.  Tíz másodperc alatt több halált látott, mint valaha életében – fogalmazta meg az őket érő rettenetes pillanatok emlékét Noa, aki ezek után úgy tudta megmenteni saját maga és négy másik ember életét, hogy két sérülttel érkezett biztonságos területre. Az egyiket a lábán, a másikat a kezén lőtték meg – sorolta Noa Beer. A jelek szerint Tóth Wegha András sérülések nélkül menekült meg a Negev-sivatag poklából.

 

 

A Hamász terroristái által meglepett Nova Festival borzalmas mészárlássá fajuló eseményeiről azóta már egyre több szemtanú beszámolója lát napvilágot. Ilyen Efraim Mardochayev beszámolója is, amelyet i24NEWS TV adott közre.

Borítókép: A Nova Festival plakátja, rajta Tóth Wegha András fellépésének jelölésével és a magyar zászlóval (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.