Öt díjat is elhozott Pozsgai Zsolt játékfilmje New Yorkban

A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb operatőr és a legjobb színész díját – ez utóbbit megosztva – is elhozta Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című alkotása a Global Nonviolent Filmfesztiválon.

2023. 10. 11. 21:30
null
Fotó: Boda Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mindszenty Józsefről szóló film a múlt héten jutott be a Global Nonviolent Filmfesztivál döntőjébe, majd öt díjat kapott. A Terror Házában forgatott alkotást választották a legjobb filmnek, Pozsgai Zsoltot a legjobb rendezőnek, Győri Márkot a legjobb operatőrnek. Külön érdekesség, hogy először kapta megosztva két színész a legjobb férfi alakítás díját, hangsúlyozva, hogy Lux Ádám és Kautzky Armand játéka mennyire egységes a filmben. 

Forgatási fotó a Szeretlek, Faust című filmből. Forrás: Pozsgai Zsolt

A fesztivál – amely az egyik legmozgalmasabb fesztivál az Egyesült Államokban és Kanadában – azért is különleges, mert nemcsak évente díjazza a kiválasztott filmeket, hanem az online forgalmazást is elindítja, vagyis eljuttatja az elsősorban amerikai, kanadai nézőkhöz a filmeket. A díjátadót egyhetes vetítéssorozat előzte meg, majd október 11-től újabb két héten keresztül teszi láthatóvá az érdeklődőknek az online felületeken. 

A fesztivál az erőszakmentes, pozitív emberi tartalmakra koncentráló filmeknek ad teret, és kizárólag professzionális alkotók nevezéseit fogadja el.

Saját filmeket is gyártanak, külön színművésztársulatot fenntartva. A díjak rangját emeli, hogy a Global Nonviolent Fimfesztivál az egyik legmozgalmasabb fesztivál az Egyesült Államokban és Kanadában.

A filmet a Terror Háza Múzeumban forgatták, főszereplők a két díjazotton kívül ifj. Jászai László, Fazekas Andrea, Fazekas Zsuzsa és Tóth Tamás.

A Szeretlek, Faust című film több nemzetközi filmfesztiválon is díjat nyert, többek között a legjobb film díját Kalkuttában és Vancouverben. Az utóbbi fesztiválon Lux Ádám Kautzky Armanddal ugyancsak megosztva hozta el a legjobb férfi alakítás díját. 

Borítókép: Lux Ádám Mindszenty bíboros szerepében (Fotó: Boda Gábor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.