Hihetetlen, de George Lucas kihagyta a Star Wars első vetítését

Régi rejtélyre derült fény. Napvilágot látott, hogy miért nem volt ott a Star Wars 1. részének amerikai premierjén George Lucas.

Forrás: Slashfilm2023. 10. 28. 6:17
la guerre des etoiles
Star Wars A New Hope Star Wars un nouvel espoir La guerre des etoiles 1977 directed by George Lucas Carrie Fisher. COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB © Lucasfilm / Twentieth Century Fox Film Corporation (Photo by Lucasfilm / Twentieth Century Fo / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP) Fotó: Collection ChristopheL via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Slashfilm számol be arról az eseményről, amely még 1977 májusában történt a Star Wars, Csillagok háborúja első részének amerikai premierjén. George Lucas, a sci-fi film rendezője egész egyszerűen megfeledkezett filmjének bemutatójáról.

Star Wars
A Star Wars negatív hőse Darth Vader. Fotó: Shutterstock/Stefano Buttafoco

 

 

A filmes portál felidézi, hogy Lucas alaposan belefáradt a Star Wars első részének forgatásába. – Amelyet később, a Birodalom Visszavág elkészülte után Egy új remény címre kereszteltek és a negyedik résszé sorolták vissza. – Éveken át küzdött nemcsak a könyvelőkkel, hanem a stúdióvezetőkkel, hogy filmtervét úgy tudja megvalósítani ahogy azt megálmodta. A film elkészülésére a rendező saját vallomása szerint teljesen kimerült, pihenésre volt szüksége. Ekkor már csak egy tervezett hawaii nyaralás tartotta benne a lelket. 

Lucas ezekben a hetekben a külföldi kiadások hangkeverésével foglalkozott, így feledkezett meg arról, hogy bemutatják a filmjét.


Star Wars 1: George Lucas a bukást vizionálta


Lucas azért sem igazán törődött a bemutatóval, mert igencsak elégedetlen volt a kész filmmel. Úgy ítélte meg, hogy nem sikerült jól, ezért a munkába menekült és szorgalmasan a különböző idegen nyelvű verziók hangsávjainak a babrálásával múlatta az idő. Így történhetett meg az, hogy egész egyszerűen kiment a fejéből a saját filmjének bemutatója. 

Ez volt a Star Wars 1 amely megváltoztatta az addig filmipart és a sci-fi műfajt.

A filmpremier napja után nem sokkal a szokásos hollywoodi éttermében ebédelt, amikor arra lett figyelmes, hogy az utcán tömegek jelentek meg, hogy a közeli filmszínházba egy új mozifilmet lássanak. Nem tulajdonított ennek túl nagy jelentőséget. Az eszében sem jutott, hogy talán a saját filmjére mennek az emberek. Amikor felismerte, hogy a hosszú tömött sorokban állók a Star Warsra kíváncsiak, akkor sem akarta elhinni, hogy ez a váratlan siker vele történik meg. Ettől a májusi hétvégétől végérvényesen megváltozott nemcsak George Lucas élete, hanem a sci-fi kedvelőké is.


A Csillagok háborúja pillanatok alatt igazi kultuszfilm lett


Lucasnak egy olyan univerzumot sikerült megteremtetni, amelyet azóta senki sem tudott felülmúlni. 

Olyan, szinten mindenki által ismert karaktereket hozott létre, mint Luke Skywalker, Obi Wan Kenobi, Yoda mester vagy éppen Darth Vader.

A két, eredeti Star Wars-trilógia az ő keze alatt alakult ki az 1970-es évek végétől. A Csillagok háborúja 1977-től valóban megváltoztatta a világot, több százmillió rajongó imádja ma is az eredeti részeket. Így lehet az, hogy a Star Wars fénye ma sem kopott meg, sokan keresik azokat DVD-n vagy éppen a YouTube-on. A film szerelmeseinek lesz mire várni a következő években, ugyanis a Lucasfilm idén további három film elkészítését jelentette be.


Borítókép: Star Wars, Csillagok háborúja 1. része (1977) (Forrás: Collection ChristopheL via AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.