A magyar rádiózást ünnepli a közmédia

December elseje a magyar rádiózás napja: 1925-ben ugyanis ekkor kezdődött el hazánkban a rendszeres adás. Ennek apropóján Magyarország legrégebbi múltra visszatekintő rádiója, a Kossuth rádió és a közmédia több csatornája rendhagyó módon emlékezik a médium 98 éves múltjára, valamint a közelmúlt meghatározó rádiós eseményeire.

Forrás: MTVA, hirado.hu2023. 11. 30. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar Rádióhírmondó budapesti adóállomása, mint a magyar találmányú fémvezetéses Telefonhírmondó utódja, nagynevű elődjének stúdióvá átalakított helyiségéből most kezdi meg hivatalosan működését 

– mondta az éterbe 1925. december 1-jén Demény Károly államtitkár, a korabeli Magyar Királyi Posta vezérigazgatója magyar, angol és francia nyelven.

A Kosztolányi Dezső által „barna mahagónidoboznak” és „bűvös szekrénynek” nevezett rádió ma már egy zsebkendőnyi eszközben is elfér. 

A legfrissebb felmérések szerint a magyar lakosság 91 százaléka rádiózik hetente, tehát az internet és a televízió után ez a híradástechnikai eszköz a legnépszerűbb.

 A Kossuth rádió tematikus adással ünnepli a magyar rádiózást. A Délelőtt című műsor a rádiósokról, műsorkészítőkről szól: a hallgatók betekintés kaphatnak arról, hogy mi zajlik a kulisszák mögött, hallhatják a rádió munkatársainak személyes történeteit, de felidéznek emlékezetes rádiós bakikat is. Egyebek között kapcsolnak a diósdi Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumba, ahol szintén a hazai rádiózást és a 101 éves nemzetközi rádiózást ünneplik, de készült riport a 65 éves Széchényi-hegyi adótoronyban is. 

A rádiózás ünnepén a hallgatók élményeit is várják arról, hogyan változtatta meg életüket egy-egy rádióadás.

A Petőfi rádió Hazai című műsorában Fekete László Montágh-díjas műsorvezető beszél majd a rádiózás mai jelentőségéről, de valamennyi műsorban megemlékeznek a technológiáról, kiemelten a Petőfi rádió történelméről. Az M2 Petőfi TV Friss című műsorában Dominik Zsolt csatornaigazgató lesz a vendég, aki a megújult Petőfi rádióról beszél, és a nézők megismerhetik a rádió műsorvezetőit is. 

A magyar zene rádiójában a Dankó Rádióban is hallhatnak érdekességeket a rádiózás történetéről ezen a napon.

 

Borítókép: A magyar rádiózás napja (Forrás: Híradó.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.