Muzsikás koncert lesz Éri Péter emlékére

Éri Péter november 11-én lett volna hetvenéves. A Muzsikás előre meghirdetett Fonó-béli koncertjét így az ő emlékének ajánlja.

2023. 11. 04. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Éri Péter születésnapján a hozzá legközelebb álló zenészekkel, vendégekkel emlékezünk, gondolunk rá, tovább erősítve a hitet, hogy népzenénk páratlan szépsége szellemi és lelki töltődés mindenkinek!” – írja a Kossuth-díjas együttes honlapján. A koncerten közreműködik az Erdőfű, amelynek alapító tagjai Éri Péter gyermekei, Éri Katalin és Éri Márton, fellép Kacsó Hanga (ének) és Fülei Balázs (zongora) és természetesen az ötvenéves Muzsikás együttes tagjai: Sipos Mihály (hegedű), Hamar Dániel (bőgő), Porteleki László (hegedű), közreműködik: Mester László (kontra).

Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. A tagok mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. 

A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményezés célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt. 

A zenekar tagjai: Maruzsenszki Andor – hegedű, Kiss-Balbinat Ádám – ének, hegedű, Éri Márton – brácsa, Éri Katalin – nagybőgő, közreműködik: Salamon Soma – tangóharmonika, furulya. Martin György Kalotaszegen című lemezük – amely felkerült a Transglobal World Music Charts rangos világzenei toplistájára – az utolsó kiadott album, amely Éri Péter játékát örökítette meg.

A Muzsikás együttes legendás Allegro Barbaro című műsorában Bartók és Kodály zongoradarabjait ötvözi magyar népzenével. A 2008-ban felvett azonos című lemezükön Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével szólalnak meg a darabok, az elmúlt években a műsort Fülei Balázs zongoraművésszel játszotta a zenekar. A november 11-i koncerten ezek a dalok is felcsendülnek a Liszt-díjas zongoraművész részvételével a Fonóban.

Kacsó Hanga székely-mezőségi családba született, számára a közös éneklés hagyomány volt. 16 éves korában tűnt fel a Fölszállott a Páva tehetségkutató televíziós műsorban, két évre rá, 2014-ben a második ízben kiírt versenyben a népdal-szólista kategória győztese lett. A Muzsikás együttes meghívott vendégeként, énekeseként az elmúlt években olyan legendás fesztiválokon lépett fel az együttessel, mint a Merode Fesztivál (Belgium), az Enescu Fesztivál (Románia), a Sur Jahan Fesztivál (India), vagy az Ethno Port Fesztivál (Lengyelország).

Borítókép: Éri Péter november 11-én lett volna hetvenéves (Forrás: Facebook/Muzsikás Folk Ensemble)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.