Elemér 2024. február 28.
logo
Idén is felállítják a verskarácsonyfát

Versek szárnyán a madarakért

Magyar Nemzet
2023.12.01. 18:00
Versek szárnyán a madarakért

Ünnepi versidézetekkel díszített karácsonyfa? Költészet és jótékonyság? Igen! Mi sem áll egymáshoz közelebb, mint a karácsony szelleme, a líraiság és a segítő szándék.

A verskarácsonyfa-állítás hagyományát 2014-ben Viola Szandra író, költő indította útjára a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kezdeményezés azóta számos impozáns helyszínen valósulhatott meg, többek között az irodalmi és történelmi múltjáról méltán híres Centrál Kávéházban is. Magyarország Verskarácsonyfájának idén a Paulay Ede utca 19. szám alatt található Scolar Könyvesbolt ad otthont. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan magyar költők soraival ékesített díszek közül választhatnak maguknak ajándékot azok, akik a Sukorói Vadmadárkórházat támogatják adományukkal a helyszínen. A gyűjtés december 4. és 21. között zajlik.

A verskarácsonyfa megálmodója Viola Szandra író
A verskarácsonyfa megálmodója Viola Szandra író, költő (Fotó: Viola Szandra)

Az, hogy Viola Szandra ezúttal a beteg vadmadarak gyógyítására gyűjt, nem véletlen. A Világfa kilenc ága című regényében, a népszerű ifjúsági fantasyben ugyanis jelentős szerephez jutnak a madarak. 

Nincs kert, amelynek szépsége boldogító volna, ha néma; nincs idill, mely érne valamit madárcsicsergés nélkül.

– írja Viola Szandra, aki szerint még a mennyországban is madarak dalolnak. 

Épp ezért a valóságban is szeretne hű lenni ahhoz a természetbarát lelkülethez, ami könyvéből átsugárzik: 

– Bízom benne, hogy a könyvesboltba betérőknek sikerül örömet szerezni azzal, hogy könyvekből épített verskarácsonyfát megcsodálva, versidézeteket olvasgatva hangolódhatnak az ünnepre, adományukkal pedig a Sukorói Vadmadárkórház működését támogathatják. – mondta. Az írónő személyes vállalása ezen felül, hogy minden, decemberben eladott könyvéből 500 forintot a madárkórháznak adományoz.
 

Klasszikusoktól és kortársaktól egyaránt kerültek a karácsonyfára versek, amelyek olvasgatása az ünnep lelkiségének valódi átélésében is segít.

 A könyvekből épített verskarácsonyfán többek között Juhász Gyulától, Kosztolányi Dezsőtől, József Attilától, Iancu Laurától, Molnár Krisztina Ritától és Vajna Ádámtól olvashatnak ünnepváró idézeteket.

 

Borítókép: A verskarácsonyfa idén is elkészül (Fotó: Viola Szandra)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.