Az irodalom több, mint jól megalkotott szöveg

A Poétikon április 2-i adásában Viola Szandra, szerkesztő-műsorvezető Görömbölyi Dávid diplomatával, íróval beszélget. A műsor nem csupán izgalmas utazások nyomvonalát követi végig, hanem azt a folyamatot is, miként válnak az úti élmények könyvvé.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 22:30
Görömbölyi Dávid
Forrás: Poétikon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A diplomáciát eleve az emberi kapcsolatok művészetének és a felfedezéshez szorosan kötődő hivatásnak érzem.” – tartja Görömbölyi Dávid, aki választott hivatása szépségeiről és az írás iránti szenvedély gyökereiről egyaránt mesél.

A szövegalkotás olyan volt otthon nálunk, mint az oxigén. Két fantasztikus újságíró szülő mellett felnőni azzal a következménnyel jár, hogyha tökéletes magyar dolgozatot írtam, az még mindig nem biztos, hogy elég jó volt, a másik következmény pedig, hogy megtanítottak jól szöveget alkotni. Az irodalom azonban több, mint a jól megalkotott szöveg.

Első könyve, a Diplomata-útlevéllel a hátizsákban varsói élményeiből táplálkozik, a második novelláskötet, mely a Haverok, buli, Buddha címet viseli, Délkelet-Ázsiában játszódik. Nem csupán benyomások és hangulatok őrződnek meg a szövegek révén, hanem veszélyes vagy kellemetlen szituációkat is olvashatunk.

Például a Börtönbe című novella egyes szám első személyű elbeszélője egy elveszett útlevél miatt majdnem egy börtönben kénytelen tölteni az éjszakát, rendkívül veszélyes társaságban, Thaiföldön, a délkelet-ázsiai bürokrácia káoszában.

A történetek nagy része személyes élményeken alapszik, de nagyon sok bennük a fikció. A szerző szerint abban, hogy milyen látott vagy halott élményt ír meg, a döntő az, hogy mi az, amit egy ismeretlen olvasó is élvezhet, ami érdekes lehet számára.

A műsorvezető egy fiktív ország vagy megye megalkotásának gondolatkísérletére invitálja az írót. Hogy milyen utópisztikus társadalmat képzel el a szerző, megtudhatják a vasárnapi adásból.

„A kultúrákban való megmerítkezésnek az egyik legalapvetőbb és legfontosabb formája, hogy a helyi zenét megismerjük.” – vallja Dávid, aki maga is gitározik, énekel. A széles érdeklődési körű író nemrég harcművészetet tanult, most pedig éppen a kínai nyelvet próbálja elsajátítani, mint mondja, azok gondolkodásmódjára kíváncsi, „akik kínaiul álmodnak”.

Véleménye szerint a nyelv alapjaiban határozza meg az élethez való hozzáállást, kevesebb meglepetés érheti például az embert, ha tisztában van vele, hogy a thai nyelvben nincs ilyen szó, hogy határidő, a spanyolban pedig a költségvetés szó egyúttal körülbelüli becslést is jelent.

A beszélgetés végén pedig az is kiderül, hogy Görömbölyi Dávid következő könyvének Dél-Amerika lesz a földrajzi, kulturális háttere.

Az adás április 2-án hallgatható meg a Karc FM-en, majd azt követően az archívum/podcastok menüpontban található meg a Karc FM honlapján.

Borítókép: Görömbölyi Dávid és Viola Szandra műsorvezető (Forrás: Poétikon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.