Az OSZK és a Haydneum sikeres együttműködése

Az Országos Széchényi Könyvtár Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb digitalizációs eszközparkkal rendelkezik, mely körülbelül egy éve üzemszerűen működik. A digitalizációs központ átadásához kapcsolódva az OSZK és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ között együttműködés jött létre, a projekt pedig mérföldkőhöz érkezett: mára már csaknem tízezer oldalt sikerült digitalizálni szakembereknek.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 14:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ kollaborációjának célja, hogy feldolgozásra kerüljenek, hasznosíthatóak és revitalizálhatóak legyenek az 1600 és 1850 között keletkezett, Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális, zeneművészeti és zenetudományos értéket képviselő emlékek. Ez az intézményközi munka a nemzeti könyvtár új digitalizáló központjában valósul meg, arra a tényre építve, hogy az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának egyik legértékesebb állományrésze az Esterházy-gyűjtemény, amelyben XVIII–XIX. századi zeneszerzők, mások mellett Haydn, Werner, Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók meg.

oszk
A digitalizációs projekt egyik legértékesebb művei a Werner-alkotások (Fotó: Haydneum)

Hatalmas zenetörténeti jelentősége miatt az OSZK és a Haydneum elsőként Gregor Joseph Werner műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni: 2022 augusztusában az áttekintési és előkészítés szakasz zajlott le, míg 2022 októberében elindult a digitalizálás. 

Mostanra 222 Werner-kötetet dolgoztak fel a szakemberek, s elérték azt a tízezer digitalizált oldalt, amely korábban elképzelhetetlen volt. A munkához minden olyan eszköz rendelkezésre áll, amely az OSZK állományában lévő dokumentumtípusok teljes körű digitalizálását lehetővé teszi. Ez az eszközellátottság megteremti a lehetőséget a tömeges digitalizálásra, illetve online szolgáltatások támogatására is.

A jelenlegi digitalizáló eszközpark kapacitása tízmillió oldal évente.  A digitalizálás előtt a szakemberek előválogatnak, felmérik a dokumentumok állapotát, majd tartalmát.

A központban valójában kétféle, tömeges és manufakturális digitalizálás valósul meg, amely a nagyobb állományvédelmi körültekintést igénylő dokumentumokat érinti. A Haydneum által eddig feldolgozott és a jövőben feldolgozandó anyagokból idővel modern kottakiadások készülnek, amelyhez további számos feladat vár kutatóinkra nyelvi, zenei, történeti értelmezés terén. Az intézmény egyik célja továbbá az is, hogy a modern kiadás által ezek a többszáz éve eljátszatlan művek eljussanak a mai koncerttermekbe, és az előadásoknak, illetve lemezfelvételeknek köszönhetően a zenei szakmán kívül a széles közönség is megismerhesse őket.

Az első felében Werneren marad a hangsúly, ám ezzel párhuzamosan a többi hagyaték feldolgozása is elkezdődik. Az OSZK és a Haydnaum által elkezdett munka csak a kezdete annak professzionális munkának, amely mindennap gyarapítja korunk kulturális bőségét a digitális térben.

 

Borítókép: Gregor Joseph Werner műve (Fotó: Haydneum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.