Cirkusztörténelem a Duna felett

Hazánkban először történik meg, hogy egy artista vállalkozik arra, hogy a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra. Az április 1-jén kezdődő 10. Nemzetközi Színházi Olimpia április 15-i nyitóeseményén ifj. Simet László érdemes művész, Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével és tisztikeresztjével kitüntetett magyar artistaművész vállalkozik e történelmi feladatra. Az Átmentem című projekt Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára rendezett emlékév egyik kiemelkedő eseménye.

2023. 03. 29. 22:30
null
20230329 halasztelek Cirkusztörténelmi artistaprodukcióval csatlakozik a Fővárosi Nagycirkusz havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifj. Simet László artistaművész főszereplésével készülő egyedülálló cirkuszművészeti projekt központjában a kultúra, az alapértékek átmentése került. Ugyanis a Duna egyik partjáról a másikra a művész körülbelül háromszáz méter hosszú szakaszon – a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart között – egy drótkötélen keresztül, harmincméteres magasságban menti át az egyetemes értékeket 10. Nemzetközi Színházi Olimpia április 15-i nyitóprogramján, a cirkuszi világnap alkalmából. A produkciót Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója rendezte, s csaknem ötven-hatvan ember összehangolt munkája szükséges hozzá. Különlegessége, hogy egy összművészeti előadás születik, hiszen az idén harmincéves Danubia zenekar kíséri az artistaművészt a dunai átkelés során. Ifj. Simet László vállalkozását jövő hét szombaton az érdeklődők élőben is figyelemmel kísérhetik, de lehetőség van a Fővárosi Nagycirkusz oldalán jegyet váltani a 15.30-tól kezdődő online streamingre is. Az élő közvetítés minőségét drónok, valamint az uszályokon felállított kamerák szavatolják. 

Fekete Péter hangsúlyozta, hogy igazi világszenzációnak lehetünk majd tanúi, hiszen „a Dunának még soha senki nem mert nekiszaladni.” – Mi most ezt megvalósítjuk, hiszen a cirkuszművészet erről szól: álmodj meg valamit, legyél eltökélt, tervezz jól, keress magadnak társakat, építs csapatot és csapatmunkával megvalósítható a csoda. Egy csoda megvalósításnak lehetnek most önök a részesei – magyarázta a főigazgató. 

A korántsem veszélytelen produkció sajtónyilvános, Szabó László producer vezette szárazpróbáját ma délelőtt tartották a tököli repülőtéren. Ifj. Simet László a szárazpróbán bemutatta a magasdrótszám technikai oldalát is. 

A mai nap célja, hogy a Dunán különösebb meglepetés ne érhessen. Egy olyan jelentőségű esemény, hogy ott már ne történjen semmi probléma, semmi váratlan

– hangsúlyozta az artista. 

A művészt egy tűzoltóautó emelőkosarában vitték fel a szakemberek az egyik daruvéghez, azaz a hosszú drótkötél egyik végéhez. – Remélhetőleg a drót jól fog viselkedni. Minden azon múlik, hogy van egy stabil drótkötelem, s lehetőleg minél kevésbé agresszív szél – emelte ki ifj. Simet László. – Ott fönn mindent érzek. A drót él, lélegzik, mozog – tette hozzá. Vagyis az időjárás nagymértékben befolyásolhatja egy ilyen vállalkozás sikerességét. Nos, ma is feltámadt a szél, s a reggeli órákban – a résztvevők elmondása szerint – fagypontközeli hőmérséklet volt. 

Azonban a szél a próbán, mondhatni, kegyes volt ifj. Simet Lászlóval, ugyanis elmondása szerint a produkció elején és végén viaskodott kicsit a természeti erővel. A körülbelül húsz percig tartó artistamutatványt hosszú és alapos tervezési és előkészülési szakasz előzte meg.

A kötelek végén az Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Akadémia növendékei állnak, azaz oroszlánrészt vállaltak ifj. Simet László produkciójából. Kovács Gábor Dénes igazgató elmondta, hogy körülbelül húsz tanár és diák működik közre a cirkuszművészeti projektben. – Mi tanulni is jöttünk ide, hiszen a növendékeim artisták szeretnének lenni. Egyszer majd arra vágynak, hogy olyan helyzetbe, olyan produkciókba kerülhessenek, mint amilyenbe most ifj. Simet László – hangsúlyozta Kovács Gábor Dénes.

 

Borítókép: Ifj. Simet László magasdrótszáma a mai szárazpróbán (Fotó: Havran Zoltán)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.