időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

A londoni olimpiától a Színházi Olimpiáig

Magyar Nemzet
2023.03.10. 12:30 2023.03.27. 23:50
A londoni olimpiától a Színházi Olimpiáig

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, április 1-jén útjára indul a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. Sztárrendezők előadásai mellett számos kísérőprogramra látogathatnak el az érdeklődők, ám az egészen július 1-jéig tartó programsorozat gerincét a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó adja. Készül azonban egy egyedülálló artista produkció is, melyről március 14-én, kedden fog lehullani teljesen a lepel.

A látvány és az érték egyesül a 10. Színházi Olimpia egyik készülő nagyszabású produkciójában, melyben ifj. Simet László Érdemes Művész, Hortobágyi Károly-díjjal és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett magyar artistaművész működik közre. Az egyedülálló projekt, melyet jövő hét keddig, azaz március 14-ig még homály fed, a cirkuszművészeti szcénához kötődik.

színházi olimpia
Ifj. Simet László magasdrót-produkcióval készül a Színházi Olimpiára is. Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

Ez azért is fontos, mert a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet hidat képez az emberek, a művészeti ágak, a múlt és a jövő között. Hiszen ez a művészeti ág olyan alapvető üzenetekkel bír, amelyek túlmutatnak a látványi esztétikumokon. Ilyen például a múlt tisztelete, a kitartás, az összetartás, a bizalom, az egyenlőség, a bátorság, de a csapatmunka is. Ezen üzeneteknek és a magas fokú művészi közlésmódnak hála, a cirkuszművészet mára már túllépett a puszta szórakoztatási formán: a társművészetekkel egyenrangú, az érzelmeinkre és a gondolatainkra hatást gyakorló, katarzist kiváltó előadó-művészeti ággá vált.

A nem mindennapi magasdrót-produkció célja többek között az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy bár a megszokott életünket megannyi minden felborította – például a koronavírus-járvány, majd a szomszédban dúló háborús helyzet –, mégis tudnunk kell, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket bármi áron át akarunk menteni, és amiket át kell adnunk a következő generációnak.

 

Borítókép: Ifj. Simet László (Fotó: Nemzeti Cirkuszművészeti Központ)

Mégis lesz Budapesten olimpia!

Az előző, 2019-es olimpiának két fővárosa is volt, az orosz metropolisz, Szentpétervár és a japán Toga. Most viszont ránk figyel majd az egész világ.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.