Hajadonok a Nemzeti Táncszínház színpadán

A Duna Táncműhely decemberben mutatta be legújabb előadását Juhász Zsolt rendezésében, melybe különböző művészeti területekről érkeztek a közreműködők, a produkció az ő közös alkotási folyamatukon keresztül született. Hajadonok címmel január 25-én lesz újra látható az előadás a Nemzeti Táncszínházban.

2024. 01. 11. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy fiatal lányt látunk a színpadon. Zenével, énekkel, tánccal, mozdulatokkal. Néha egyszerre, néha váltják egymást. Néha ösztönzik, néha uralják egymást. Néha közelednek és néha távolodnak de mindig vágyakoznak: akár a kapcsolódás, egy férfi, akár az elszakadás, a függetlenedés iránt. És változnak, mint a holdfázisok vagy az évszakok. 
Juhász Zsolt már 2021-es A tizedik menyasszony című előadásában is erőteljesen támaszkodott a magyar (és több más nép) autentikus néptáncában uralkodó női táncformák, a koreográfiáknak a  megjelenítésére. A koreográfus ezt az utat kívánja folytatni Hajadonok című új produkciójában, ám ez esetben a női princípium áll az előadás középpontjában. Az előadók száma utal az évszakok és égtájak számára, ezen keresztül a nő és a természet szoros kapcsolatára.

A négy női szereplő ugyanakkor különböző művészeti területről – tánc, népzene és jazz, valamint prózai előadás – érkezik, így valójában a Duna Táncműhely összművészeti előadására készül. Az előadásban mindenki saját eredetét, saját művészetét képviseli a színpadon, így a francia sanzonok világától az erdélyi magyar népzenén keresztül az amerikai jazzig sokféle zenei irányzat jelenik majd meg.


A Hajadonok című produkciót január 25-én, 19.30-tól a Nemzeti Táncszínházban láthat majd a közönség.

Borítókép: A hajadonok: Izabella Caussanell, Kovács Anita, Orbay Lilla és Vrencsán Anita (Forrás: Nemzeti Táncszínház) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.