Mostantól páholy őrzi Agárdy Gábor emlékét a Nemzeti Színházban

A nemzet színészének nevét viseli ezentúl a teátrum egyik, harmadik emeleti páholya.

Forrás: Nemzeti Színház2024. 01. 22. 15:00
Agárdy Gábor
Agárdy Gábor tiszteletére avattak páholyt a Nemzeti Színházban Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páholyt avattak a Nemzeti Színházban Agárdy Gábor tiszteletére – adta hírül a teátrum. A 18 éve, 2006. január 19-én elhunyt Kossuth-díjas művész a színészet mellett kiváló ikonfestő is volt, így többszörösen is maradandó nyomot hagyott a magyar kultúrában. A Nemzeti Színházban rendezett névadó ünnepségre Agárdy Gábor családtagjai, egykori barátai, pályatársai gyűltek össze január 20-án. 

Agárdy Gábor
Az Agárdy-páholy avatásán a köszöntőbeszédet Vidnyánszky Attila mondta. Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

A köszöntőt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója mondta. 

Sajnos nekem nem adatott meg, hogy dolgozzak vele, de láttam a régi Nemzeti színpadán. Azon nagy színészgeneráció tagja, aki a Nemzeti Színház ügyét képviselte, de nem tudott itt játszani az új Nemzeti Színházban. Ez egy nagyon-nagyon fájó történet, feloldhatatlan bűn, aminek orvoslása lehetetlen ugyan, de talán így egy kicsikét hozzájárulunk. Ő biztosan megérdemelte volna, hogy itt még évei legyenek. Mindenesetre mostantól a Nemzeti Színház végezetéig, ami remélhetőleg egybe fog esni az idők végezetével, lesz itt egy páholy, ami a nevét viseli. A nézők oda tudnak menni, láthatják a képét, itt lesz velünk

 – fogalmazott Vidnyánszky Attila. 

Tóth Auguszta, a teátrum társulatának jelenlegi tagja még gyakornokként játszhatott együtt Agárdyval, akitől több gondolatot is felidézett: „Csak úgy lehetek hiteles és őszinte, ha belebújok a figura bőrébe. A színésznek úgy is el kell tudnia játszani egy királyt, ha soha nem találkozott valódi királlyal. Viszont a mindenkori királyok tanulnak a színésztől, hogy hogyan kell királynak lenni. Ez nem véletlen.”

Az Agáry-páholyt ezentúl bárki megtekintheti a Nemzeti Színház harmadik emeletén, ahogy a színészhez kapcsolódó kincsekből álló kiállítást is, amelyen olyan relikviákat láthatnak az érdeklődők, mint az Agárdy Gábor által festett ikonok, a korona másolata vagy az a szék, amelyet 70. születésnapja alkalmából kapott Sinkovits Imrétől. 

Borítókép: Az avatásra az egykori barátok, pályatársak is eljöttek (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.