A legújabb magyar nyelvű operát ingyen tekintheti meg

Ajándék az opera szerelmeseinek: Eötvös Péter Valuska című egyfelvonásos tragikomikus műve a világhálóra költözik. Fél évig lesz elérhető, ne maradjon le róla.

Forrás: Magyar Állami Operaház2024. 01. 17. 17:00
Valuska
Valuska Forrás: Magyar Állami Opera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eötvös Péter Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester a napokban ünnepelte a 80. születésnapját. A Magyar Állami Operaház felkérésére írta meg az első magyar nyelvű operáját, a Valuskát. A Valuska 2024. január 19-én 19 órától fél évig ingyenesen elérhető lesz az OperaVision portálján.

Valuska
Részlet Eötvös Péter Valuska című darabjából. Forrás: Magyar Állami Operaház

Eötvös Péter Valuska című egyfelvonásos tragikomikus zenés-színpadi műve Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének feldolgozása.

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Europa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadás-felvételekkel népszerűsítse a műfajt.


Az elmúlt hét évben a Magyar Állami Operaház eddig Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán és Hunyadi László, Mozart A kairói lúd avagy a rászedett vőlegény, Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása és Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé.

Valuska
Eötvös Péter Valuska című darabja január 19-től ingyenesen elérhetővé válik. Fotó: Magyar Állami Opera

A Valuska című darabot tavaly december 17-én rögzítették, és 2024. január 19-én 19 órától  fél évig ingyenesen elérhető lesz a OperaVision oldalán. A darabot az Európai Unió Kreatív Európa programjának keretében rögzítették.


 Valuska a színpadon
 

A történet szerint a vidéki kisvárosba az egyik éjszaka vándorcirkusz érkezik egy kitömött óriásbálnával. A groteszk alkotás a félnótás postai újságkihordó, Valuska János köré épül. „Valuska, a tiszta lelkű fiatalember a manipulatív társadalom áldozatává válik egy kitömött bálna árnyékában” – fogalmaz Eötvös Péter tizenharmadik operájáról.

A főbb szerepeket Haja Zsolt (Valuska), Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Farkasréti Mária (Parasztasszony), Hábetler András (Tanár úr), Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona), valamint Szalontay Tünde (Hagelmayer / Narrátor) alakítják. 

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), vezényel: Szennai Kálmán. Az előadást Varga Bence, a színházi felvételt Szathmári Tamás rendezte.
A Valuska 2024. július 19-ig tekinthető meg.

Borítókép: Részlet Eötvös Péter Valuska című darabjából (Fotó: Magyar Állami Operaház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.