A cseh filmek Budapestre jönnek

A cseh filmművészet elmúlt két évének legjobb alkotásaiból öt filmet tűz műsorára a 10. Cseh Filmkarnevál, amelyet február 21. és 25. között tartanak a Toldi moziban.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 18:30
Pogányok
Jelenetfotó a Pogányok című cseh filmből Forrás: Toldi Mozi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Cseh Centrum szervezésében megvalósuló filmmustra Michal Blasko rendező az Áldozat című szlovák–cseh–német filmdrámájának vetítésével veszi kezdetét. A fesztivál második napján a provokatív tartalmairól ismert tinédzserkorú influenszer, Anna eltűnésének történetét ismerhetik meg a nézők az #annaismissing című cseh–szlovák thrillerből. A film az Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása, amely a kiskorúak online jelenlétének csapdahelyzeteire hívja fel a figyelmet.

cseh filmkarnevál
A cseh filmkarneválon az Éjjel érkezett című filmet is láthatja a közönség. Forrás: Toldi mozi

Az Éjjel érkezett című vígjáték alkotói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van-e. A fekete humor és a horror határán egyensúlyozó alkotást február 23-án mutatják be.

Február 24-én vetítik a Néma titkok című cseh pszichológiai drámát. A film főszereplője, Martin egy súlyos agysérülés miatt elveszíti minden képességét, hogy kommunikáljon a külvilággal. Történetét az életében fontos szerepet játszó nők mesélik el.

A filmkarnevál zárófilmje a Pogányok című dráma, amelyben egy vallásos nagymama szeretné megmenteni boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, amely a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi. A filmet február 25-én tűzik műsorra.

A közlemény szerint az Áldozat, valamint az Éjjel érkezett című film vetítése után az alkotók részvételével beszélgetést rendeznek a Toldi moziban. A cseh filmkarnevált első alkalommal 2012-ben, Milos Forman 80. születésnapja alkalmából szervezte meg a budapesti Cseh Centrum a Toldi moziban.

Borítókép: Jelenet a Pogányok című cseh filmből (Forrás: Toldi mozi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.