Szuperlatívuszokban írnak a kritikusok a Dűne folytatásáról

Kedvező fogadtatásra lelt a Dűne 2 a filmes oldalakon, többek között korszakos alkotásnak nevezték a sci-fit. A második részről néhány filmes portál véleményét gyűjtöttük össze, amelyek szinte kivétel nélkül a magasba emelik az alkotást.

Forrás: mafab.hu2024. 02. 23. 7:00
Dűne2
Forrás: mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beváltotta a Dűne 2 a hozzá fűzött reményeket: a filmes újságok dicsérik a produkciót, elsősorban a látványvilágát, de a film szereposztását is az egekbe emelik.

Denis Villeneuve, Dűne 2 kritikusok
A rendező szerint jobb lett a Dűne 2, sőt a kritikusok is nagyra tartják a folytatást. Forrás: Biography.com

Világszerte négyszázmillió dolláros bevételt jelentett a 2021-ben bemutatott első rész, amely tíz jelölésből hat Oscar-díjat nyert el, és számos fesztiválon elismeréseket szerzett. A film rendezője, Denis Villeneuve egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: – Szerintem ez a film sokkal jobb, mint az első rész. Van benne valami sokkal élőbb. Van egy kapcsolat a karakterekkel. 

Megpróbáltam elérni az érzelmek olyan intenzitását és minőségét, amit az első résszel nem sikerült.

Nem mondom, hogy a film tökéletes, de sokkal elégedettebb vagyok a második résszel, mint az elsővel. Alig várom, hogy megoszthassam a rajongókkal és a mozilátogatókkal – mondta a rendező. 

Dűne 2, kritikusok
A kritikusok szerint a Dűne 2 lenyűgöző és korszakos mű. Forrás: Ign.com

A The Playlist munkatársa röviden azt írta: „A Dűne 2 hihetetlenül lenyűgöző. Villeneuve néhány igazán látomásos pillanatot hozott nekünk. Austin Butler lenyűgöző alakítást nyújt (nem beszélve a sminkjéről). Nagyon megható a befejezés. Egy kicsit hosszú? Igen. Másnapra elfelejtettem, hogy láttam? Igen. Mégis hatalmas lesz.”

Az Inverse szerkesztője, Hoai-Tran Bui diadalmasnak nevezte a filmet, majd hozzátette: „Még az elsőnél is hatalmasabb, de sokkal bensőségesebb.

Denis Villeneuve-nek sikerült a könyv nehezebben megfogható második felét egy lebilincselő, akciódús eposszá egyszerűsítenie.

„Hihetetlen filmkészítés” – fogalmazott kritikájában Steven Weintraub, a Collider munkatársa. „Briliáns filmzene. Az egész szereplőgárda kiváló volt. Az egyetlen panaszom, hogy bárcsak hosszabb lenne. Nem viccelek. A film 2 óra 40 perc, és én szívesen néztem volna még egy órát.”

A CinemaBlend újságírója szerint Denis Villeneuve lebilincselő karakterfejlődést házasít össze a hatalmas, elsöprő filmes látványvilággal. Szuperlatívuszokban ír a Strange Harbors kritikusa is a filmről: „A sci-fi mítoszteremtés a legfinomabb és legtragikusabb formában:

a gyártott végzet súlyossága, a hit megzabolázhatatlan indái

 – fogalmaz Jeffrey Zhang.

Az Awards Radar is elégedetten nyugtázza a sikert: „Aki szereti az első filmet, az mélyen elégedett lesz.”

„Nemcsak Denis főműve: egy generáció meghatározó sci-fi eposza” – vélekedik a FilmSpeak újságírója. „Tragikus történet az elvakult fanatizmusról és a korrupcióról. Látványos, lélekemelő, félelmetes esztétikai és hangulati mestermű, amely gyönyörűen visszhangozza Paul viharos útját. Szóhoz sem jutottam tőle!”

 

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: Mafab.hu) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.