Lisztes Jenő már négyévesen napi egy órát gyakorolt a cimbalmon

A keddi Abaházi Presszó különleges vendéget hozott hallgatóinak, ugyanis a legendás rádiós Lisztes Jenővel beszélgetett, aki a hollywoodi készítésű Sherlock Holmes: Game of Shadows című filmben is cimbalmozik, és együtt dolgozott a világ talán leghíresebb filmzeneszerzőjével, Hans Zimmerrel. Lisztes Jenő cimbalomművész négyéves kora óta játszik e különleges hangszeren és mindemellett abszolút hallással is rendelkezik.

2024. 02. 22. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorból először az derül ki, hogy Lisztes Jenő édesapját és nagyapját is neves cimbalomművészként ismeri a nagyközönség, így nem csoda, hogy otthon több hangszer vette körül a fiatal zenészt. 

A hangszerről részletesen is szó esik, így kiderül, hogy egy koncertcimbalom akár százkilós is lehet, de zeneszerszám születéséről, feltalálójáról és fejlődéséről is hallhatunk. 

A cimbalmos elmesélte, hogy többször kikacsintott más hangszer felé, érdekelte a harmonika például. Lisztes Jenő megosztotta a műsorvezetővel, hogy édesapja folyamatosan szigorúan figyelte zenei fejlődését, ugyanis azt szerette volna a családfő, ha fia ismert szólista lesz. 

A rádióműsorban természetesen szóba került Rhoda Scott, Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Mexicanu közös koncertje is, amely a Dohány utcai Zsinagógában március 10-én lesz. A művészek a zenei világ kincseit hivatottak feleleveníteni és a jól ismert klasszikusok mellett saját mesterműveikbe is betekintést engednek. Mindezt egyedi stílusukban és interpretációjukban, katartikus pillanatokat ígérve a közönségnek. 

 

Borítókép: A cimbalmos a Pankastic formációban is zenél (Forrás: Facebook/Pankastic)

A teljes beszélgetés: 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.