Rejtő Jenő által kitalált karakter szobrát avatták fel Szegeden

Rejtő Jenő egyik hőse, Fülig Jimmy szobrot kapott Szegeden. Dobó Ferenc Levente közösségi finanszírozásból készült alkotását Korcsmáros Pál képregényei ihlették.

Forrás: Délmagyar.hu2024. 02. 14. 22:00
Fülig Jimmy
Fülig Jimmy Fotó: Karnok Csaba, Délmagyar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki volt Fülig Jimmy? Piszkos Fred, Senki Alfonz, Tuskó Hopkins, Gorcsev Iván és Vanek úr mellett a Rejtő-univerzum egyik népszerű alakja. Éjjel fűtő, nappal pincér a Honolulu-Staron, a Boldogság-szigetek ideiglenes királya. A világ első uralkodója, aki népével pertut ivott! Becenevét fülig érő mosolyáról kapta. És mostantól a második Rejtő-hős, akiről életnagyságú szobor készült Szegeden.

Fülig Jimmy
Dobó Ferenc Levente szobrász és Fülig Jimmy készülő szobra (Fotó: Karnok Csaba/Dél-Magyar)

 

Piszkos Fred nem marad magányos Szegeden


Rejtő Jenő élete több szállal is kötődött Szegedhez. Szüleivel és testvéreivel néhány évig a városban éltek. Kishúga, Kornélia féléves korában, Szegeden halt meg, a zsidó temetőben temették el 1910-ben. 

A szegedi szobrász, Dobó Ferenc Levente először kedvencét, Piszkos Fredet formázta meg, de azt kérdezték tőle, hogy hol van Fülig Jimmy?

A szobrász csak középiskolásként tudta meg, hogy a könyvborítón szerzőként feltüntetett P. Howard valójában egy magyar író, Rejtő Jenő, aki Magyarországon az egyik legolvasottabb szerző. Rejtő Jenő könyvei a múlt században 5–6 millió példányban keltek el. 

Fülig Jimmy szobra közösségi finanszírozásból készült el idén. 

 

Piszkos Fred
Piszkos Fred Szegeden. Fotó: Karnok Csaba/Dél-Magyar

A műalkotást Korcsmáros Pál Rejtő-képregényei ihlették, megtervezésében pedig Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán képregényrajzolók segítettek.
 

Fülig Jimmynek három születésnapja is lesz

 

Fülig Jimmy szobrát „születésnapján” – amiből rögtön három is lesz – avatják fel. Az első „születésnap” március 23-án a szőregi művelődési házban, a második áprilisban Debrecenben, a harmadik pedig Budapesten lesz.

Borítókép: Fülig Jimmy szobra (Fotó: Karnok Csaba/Dél-Magyar)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.